Po rabovačkách hovoria Rómovia o vojne

Polícia na východe Slovenska je v pohotovosti, niektorí Rómovia hovoria po piatkovom a sobotnom rabovaní obchodov v Čiernej nad Tisou a Trhovišti otvorene o vojne. Členovia Parlamentu Rómov SR cez víkend vyhlásili, že nevedia, kto rabovačky Rómov na východnom Slovensku organizuje, zároveň však nepriamo rómske nepokoje podporili.

23.02.2004 00:00
debata

Parlament Rómov ich vyzval, aby v stredu po celom Slovensku protestovali proti sociálnej politike vlády a svoje deti poslali do škôl až na druhú vyučovaciu hodinu.

,,Organizátorom rabovačiek je hlad a ten je veľký pán. Sociálna a ekonomická situácia Rómov je veľmi vážna. Nechceme rabovať, nechceme kradnúť, chceme robiť a byť slušnými občanmi tohto štátu. Chceme čestne žiť a mať možnosť čestne žiť," zdôraznil predseda Parlamentu Rómov SR Ladislav Fízik.

Po piatkovom rabovaní v Čiernej nad Tisou prišla v sobotu na rad predajňa potravín v Trhovišti v okrese Michalovce. Predpoludním asi dve stovky obyvateľov miestnej osady tiahli na obchod. ,,Nemáme čo dať deťom jesť. Čo máme robiť,“ ozývalo sa v sobotu zo skupiny. ,,Dve stovky Rómov, detí aj dospelých, smerovali k predajni. Vykrikovali, že chcú prácu a že chcú jesť,“ hovorí svedok dopoludňajšieho nájazdu obyvateľov osady Štefan Olexa. Vedúca predajne z obavy, že sa blíži rabovanie, ju radšej zatvorila a zavolala políciu.

Dvojčlennej hliadke sa nepodarilo urobiť poriadok. ,,Vezmeme si, čo chceme. Nikto nás nezastaví,“ vykrikovali Rómovia. Čiastočne sa upokojili, až keď prišla polícia vrátane kukláčov. Keď sa už podvečer zdalo, že situácia sa upokojila, Rómovia predsa len potraviny prepadli. Na núdzové číslo polície volal anonym a oznámil, že niekoľko desiatok Rómov rozbilo sklenené dvere a vlámalo sa do obchodu.

,,Pred príchodom polície stačilo asi 10 až 15 ľudí ujsť. Napokon sme zadržali 43 obyvateľov, z toho desať maloletých. Tých sme prepustili, ostatní boli umiestnení v policajných celách na území celého východného Slovenska,“ informovala košická policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová.

V nedeľu predpoludním už boli v rukách vyšetrovateľa. Podľa slov Demjanovičovej pravdepodobne budú všetci aktéri sobotného rabovania obvinení z trestného činu krádeže spolupáchateľstvom. Rozšíria tak rady obvinených, pretože po piatkovom incidente v Čiernej nad Tisou, kde takmer pol stovky Rómov prepadlo potraviny a spôsobilo dokonca zranenia predavačkám, už v policajných celách čakajú štyria muži, päť žien a traja mladiství na rozhodnutie sudcu o vzatí do väzby. Ďalší aktér piatkového útoku je obvinený aj z útoku na verejného činiteľa.

Polícia podľa Demjanovičovej prijala opatrenia na zamedzenie a predchádzanie podobným prípadom. Podľa ministra vnútra Vladimíra Palka polícia situáciu zvládne a piatkový zákrok policajtov v Čiernej nad Tisou hodnotil Palko ako primeraný.

Nepokoje na východe Slovenska sa začali pred dvoma týždňami demonštráciou v Pavlovciach nad Uhom. Pokračovali zhromaždením v Michalovciach, kde sa Rómovia otvorene vyhrážali tým, že budú kradnúť. Zatiaľ sa polícii nepodarilo zistiť, či nájazdy Rómov niekto organizuje. Vylúčiť sa to podľa policajných zdrojov nedá.

Rómske nepokoje v tomto roku

8. februára – zhromaždenie Rómov zo Zemplína v Pavlovciach nad Uhom, dohoda o organizácii protestných zhromaždení.

10. februára – protestné zhromaždenie asi štyroch stoviek Rómov z Trebišova a okolia, pre zníženie sociálnych dávok sa vyhrážajú nepúšťaním detí do škôl.

12. februára – protestné zhromaždenie Rómov v Michalovciach, otvorene sa vyhrážajú krádežami.

12. – 14. februára – nájazdom Rómov čelí supermarket Billa v Levoči. Obyvatelia osád sa pokúšajú organizovane kradnúť všetko, čo sa dá – od sladkostí až po mäso. Polícia, štátna aj mestská, rieši niekoľko priestupkov.

20. februára – v Drahňove v okrese Michalovce našli predavačky ráno obchod úplne vyrabovaný. Páchatelia sú zatiaľ neznámi. V ten istý deň večer asi 50 Rómov prepadlo potraviny v Čiernej nad Tisou, zranené boli aj predavačky. Obvinených je 13 ľudí.

21. februára – Po neúspešnom predpoludňajšom pokuse vyrabovať predajňu potravín sa večer v Trhovišti ďalšia početná skupina Rómov do obchodu vlámala. Polícia zaistila 33 obyvateľov miestnej rómskej osady.

25. februára (?) – Parlament Rómov chystá celoslovenský protest proti sociálnej reforme. Rómske deti by nemali prísť na prvé vyučovacie hodiny, zhromaždenia by sa mali uskutočniť pred úradmi štátnej správy či samosprávy.

debata chyba