Neznáma horúčka zabíja Angolčanov

Už 93 ľudí podľahlo v severoangolskej provincii Uíge zatiaľ neznámemu typu krvavej horúčky. Podľa oficiálnych údajov angolskej vlády nemocnica v Uíge zaregistrovala už 101 prípadov ochorenia touto horúčkou, z ktorých 93 ľudí chorobe podľahlo.

22.03.2005 14:50
debata

Výsledky laboratórnych testov preukázali, že sa nejedná ani o žltú zimnicu, dengue 2, západonílsku horúčku, krvácajúcu horúčku z Crimée-Konga či horúčku z keňského údolia Rift.

“Teraz čakáme na výsledky testov na krvácajúcu horúčku ebola, o ktoré sme požiadali Spojené štáty,“ poznamenal námestník ministra zdravotníctva v Angole José Van-Dunem.

Provincia Uíge leží pri hraniciach s Kongom. Práve v provincii Dolné Kongo sa poslednom období ebola niekoľkokrát objavila.

Symptómy angolskej horúčky sa podobajú smrteľnému vírovému ochoreniu ebola. Provinčné úrady kvôli šíriacej sa chorobe pozastavili repatriační program, ktorý zaisťuje OSN a pomocou ktorého sa malo v najbližšom období vrátiť z Konga do Angoly 100-tisíc ľudí. Počas angolskej dvadsaťročnej občianskej vojny utieklo z Angoly viac ako pol milióna ľudí. Ich návrat organizuje úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

debata chyba