Zázračný chlapec sa rozhodol zomrieť

Už ako osemnásťmesačný vedel Brandenn Bremmer čítať, v troch rokoch zvládol Mozartove klavírne sonáty a v jedenástich začal študovať biológiu na univerzite. Minulý týždeň ho však rodičia našli s prestrelenou hlavou. Napriek tomu, že nezanechal žiadny list na rozlúčku, podľa doterajšieho vyšetrovania spáchal 14-ročný zázračný chlapec pravdepodobne samovraždu.

22.03.2005 14:54
debata

„Ľudia si budú myslieť, že bol pre svoju hyperinteligenciu zrejme neprispôsobivý, ale tak to nie je. Bol to šťastný a obľúbený chlapec, ktorý netrpel žiadnymi depresiami. Ani ja s manželom sme na neho v žiadnom ohľade nijako netlačili. Ak, tak to bolo skôr naopak, snažili sme sa ho krotiť,““ povedala užialená matka Patti denníku The New York Times.

Brandennovým nečakaným odchodom bol zaskočený aj jeden z jeho bývalých profesorov David Wohl, ktorý chlapca označil „za nielen neobyčajne talentovaného, ale zároveň prirodzeného mladíka“. Rovnako ako tisíce jeho vrstovníkov na celom svete rád plával a korčuľoval sa, pozeral sa na kreslené rozprávky a hral hry na počítači. Zomrel krátko po tom, čo dokončil prácu na druhom CD s vlastnými kompozíciami.

Pri teste inteligencie v roku 1996 – Brandenn mal vtedy päť rokov – mu namerali hodnotu IQ 178, a to ešte odmietol pokus dokončiť. Len jeden človek z milióna má IQ vyššie než 180, pripomína denník.

Podľa matky mal výnimočne silný až mystický vzťah k ľuďom, často sa vraj pýtal, či by niekto mohol mať z jeho smrti úžitok. Patti Bremmerová pripustila i možnosť, že jej syn spáchal samovraždu kvôli tomu, aby jeho orgány pomohli chorým. Tak sa aj stalo. Brendennovu pečeň transplantovali lekári ešte ani nie dvojročnému dieťaťu, srdce jedenásťročnému chlapcovi a obličky ďalším dvom pacientom.

Fotografia pri článku je zo stránky www.hoagiesgifted.org.

debata chyba