Čierna vdova dostala 20 rokov

Výnimočný nepodmienečný trest 20 rokov odňatia slobody vymeral v utorok senát Krajského súdu v Banskej Bystrici "čiernej vdove", 36-ročnej Anne K. z Pliešoviec v okrese Zvolen.

06.12.2005 15:34 , aktualizované: 16:09
debata

Uznal ju vinnou zo spáchania trestného činu vraždy, ktorého sa dopustila vlani v júli, keď usmrtila svojho priateľa Mariána M. Podľa súdu vraždila obzvlášť surovým spôsobom a zo zištných dôvodov. Trest si odpyká v III. nápravno-výchovnej skupine.

Spolu s Annou K. senát na 11 rokov nepodmienečne odsúdil 23-ročného Petra G. z Dobrej Nivy z okresu Zvolen, priateľa jej dcéry, ktorého prokurátor obžaloval za pomoc pri vražde. Trest si odpyká v II. NVS. Súd oboch odsúdených zaviazal spoločne nahradiť poškodenej Alene M., manželke Mariána M., majetkovú ujmu takmer 12 tisíc korún. Neuznal však jej nárok na nemajetkovú ujmu milión korún, uplatniť si ju odkázal poškodenú v konaní o občiansko-právnych veciach.

Rozsudok nie je právoplatný. Peter G. sa voči nemu hneď odvolal, Anna K. a prokurátor sa vyjadria až po doručení rozsudku.

V záverečnej reči na hlavnom pojednávaní žiadal prokurátor pre finančnú poradkyňu Annu K. výnimočný trest. Podľa neho sa na vraždu priateľa Mariána M. vopred pripravovala a spáchala ju zo zištných dôvodov, navyše veľmi surovým spôsobom. Pre nezamestnaného Petra G. navrhol trest na dolnej hranici sadzby. Obaja svoj skutok oľutovali, Anna K. požiadala súd o zhovievavosť a uviedla, že by chcela vychovávať svojho neplnoletého syna. Okrem neho má ešte ďalšie dve deti.

Obžaloba kládla žene za vinu, že minulého roku v júli spolu s Petrom G. vylákala svojho priateľa Mariána M. do osobného auta. Ešte predtým priateľovi nasypala v jeho byte v Rimavskej Sobote do kávy omamný prostriedok. Medzi obcami Pinciná a Boľkovce na rozhraní okresov Lučenec a Poltár odbočili na poľnú cestu, kde Anna a Marián po vyše 300 metroch od hlavnej cesty vystúpili z vozidla. Po tom, čo omámený Marián  spadol na zem, Anna ho obuchom a ostrím sekery udrela minimálne 15-krát do chrbta, krku a hlavy, pričom mu okrem iného pretrhla väzy a spôsobila okamžitú smrť. Následne ho poliala benzínom a zapálila.

K činu sa priznala, výpoveď však neskôr zmenila. Tvrdila, že priateľa síce udierala sekerou, ale benzínom ho ešte chrčiaceho polial a zapálil Peter G. Ten to poprel a na súde opätovne tvrdil, že to neurobil. Sedel vtedy v aute, alebo fajčil vedľa neho a priamo na mieste vraždy nebol.

Na súde jeden zo svedkov vypovedal, že už niekoľkokrát pred vraždou, sa mu Marián sťažoval, že ho Anna niečím omámila. Podal na ňu preto aj trestné oznámenie, ktoré však neskôr stiahol. Napriek tomu na Annu prepísal svoj byt a v prípade jeho smrti mala ako osoba, ktorú určil na plnenie, získať z jeho troch životných poistiek vyše 1,3 milióna korún. Peter G. vedel o tom, že Anna už pred vraždou hľadala niekoho, kto by Mariána odstránil a bola za to ochotná zaplatiť. Dokonca jej sprostredkoval stretnutie s mužom, ktorého požiadala o „postrašenie“ Mariána. Súd konštatoval, že Peter ani v deň vraždy neurobil nič, aby jej zabránil, bez jeho pomoci by Anna vtedy nebola vraždila. 

Annu K. médiá po tom, ako ju polícia usvedčila z vraždy, nazvali „čierna vdova“. Pred 11 rokmi totiž za záhadných okolností zomrel jej prvý manžel, ktorý sa mal predávkovať liekmi. Ďalší jej priateľ tvrdil, že mu do vane s vodou chcela hodiť elektrickú lampu a tak ho usmrtiť. Vtedy ju vyšetrovala polícia, ale nič jej nedokázali.

debata chyba