Rómovia sa pobili pre zrušenú detskú svadbu

Približne dve stovky Rómov z jednej dediny v Rumunsku sa pobili po tom, čo rodina štrnásťročného ženícha zrušila sobáš s dvanásťročnou nevestou. V bitke došlo podľa úradov aj na nože a iné zbrane. Podľa polície sa dedinčania z obce Sinesti, ležiacej tridsať kilometrov na východ od Bukurešte, pobili v stredu.

28.02.2008 16:43
Rómovia Foto:
Ilustračné foto
debata

Pri bitke použili britvy, nože i lovecké pušky, z ktorých strieľali gumovými projektilmi. Podľa denníka Adevarul bolo zranených dvanásť ľudí. Prokurátor Maximilain Basescu oznámil, že pred súd sa postaví jeden zatknutý bitkár, ktorého obvinil z pokusu o vraždu a ničenie cudzieho majetku.

Podľa rumunských zákonov je podmienkou pre uzatvorenie sobáša dosiahnutie veku 18 rokov, ale so súhlasom rodičov sa môžu mladí ľudia zobrať už v šestnástich. V krajine sa však tolerujú aj detské svadby, uzatvárané podľa dávnej tradície medzi príslušníkmi rómskej menšiny hneď na prahu puberty.

V roku 2003 dvanásťročná dcéra „cigánskeho baróna“ utiekla z vlastnej svadby a tým rozvírila celonárodnú diskusiu o nútených svadbách dospievajúcich Rómov. Tieto praktiky kritizovala aj Európska únia, do ktorej Rumunsko nedávno vstúpilo. Podľa oficiálnych údajov v Rumunsku žije približne pol milióna Rómov, ale podľa odhadov je ich dvakrát toľko. Mnohí sa však pre rozšírené predsudky k rómskej národnosti nehlásia.

debata chyba