Vandali poškodili mauzóleum Chatama Sófera

Traja mladíci cez víkend poškodili areál mauzólea Chatama Sófera v Bratislave, ktoré patrí k významným európskym židovským pamiatkam. Polícia vandalov zadržala a obvinila z hanobenia miesta posledného odpočinku.

28.04.2008 10:01
Chatam Sófer, vandalizmus Foto: ,
Sprievodca Juraj Kohlmann ukazuje zničený areál mauzólea Chatama Sófera.
debata

Vandali podľa Toševovej hádzali kamene do sklenených stél, ktoré symbolizujú židovské pomníky ukryté v podzemnom priestore. Jednu z nich odlomili a spôsobili škodu za 400.000 korún. Mladíkov zadržala policajná hliadka, ktorá bola na obchôdzke, dodala hovorkyňa.

Mauzóleum jedného z najvýznamnejších židovských učencov 19. storočia sprístupnili v roku 2002 na mieste bývalého židovského cintorína. Ten zničili za slovenského štátu a na jeho mieste neskôr postavili električkovú trať. Hrobku významného rabína a viacero ďalších náhrobkov však uchovali v podzemnom priestore. Poškodené sklenené tabule vznikli práve pri modernej úprave areálu.

Polícia už v minulosti zaznamenala prípad poškodzovania mauzólea. Pred tromi rokmi niekto rozbil tri sklenené stély, keď do nich podobne ako cez víkend hádzal kamene.
Útoky na židovské pamiatky nie sú na Slovensku ojedinelé. Vandali neraz ničia náhrobné kamene na židovských cintorínoch alebo sprejujú na pamätníkoch holocaustu.

debata chyba