Vrahovi podnikateľa Kubašiaka hrozí doživotie

Expolicajt Róbert Petluš odsúdený na 25 rokov väzenia za vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka bude pravdepodobne čeliť pred Okresným súdom v Banskej Bystrici ďalšej obžalobe z lúpeže. Hrozí mu tak zvýšenie trestu na doživotie. Súd pôvodne stíhanie Petluša pre jeho súčasný trest zastavil, krajský súd však vyhovel sťažnosti prokurátorky a nariadil obžalobu znova prejednať. Informoval o tom predseda senátu okresného súdu Roman Reištetter.

22.07.2008 12:55
Petluš Foto:
Obvineného bývalého policajta Róberta Petluša privádzajú pred senát Okresného súdu v Banskej Bystrici.
debata

Okresný súd odôvodnil pôvodný verdikt z júna o zastavení stíhania tým, že 25-ročný trest pre Petluša považoval za dostatočný. „Predpokladám, že vzhľadom na rozhodnutie krajského súdu, bude výsledok iný,“ povedal Reištetter.

„Pokiaľ súd obžalobu prijme, prichádza do úvahy uloženie trestu odňatia slobody na doživotie,“ povedala novinárom prokurátorka Generálnej prokuratúry Eva Mišíková. Polícia podľa nej Petluša stíha aj za ďalšie trestné činy.

Bývalý banskobystrický vyšetrovateľ Petluš podľa obžaloby spolu s expolicajtom Miroslavom Jackom prepadol v roku 2004 rodičov futbalistu Vratislava Greška a okradol ich o takmer milión korún (33.194 eur). Prokuratúra im kladie tiež za vinu, že v roku 2005 spútali a bili banskobystrického advokáta Jána Smetanu s manželkou v ich v rodinnom dome. Za lúpež a obmedzovanie domovej slobody hrozí Jackovi trest päť až 12 rokov väzenia. Petlušovi môžu už iba zvýšiť výnimočný trest z 25 rokov väzenia na doživotie.

Hlavné pojednávanie s Jackom v utorok súd odročil na začiatok septembra pre neprítomnosť jeho obhajcov. Medzitým prebehne obnovené prejednávanie obžaloby na Petluša, ktorý sa tak podľa súdu pravdepodobne pripojí k svojmu komplicovi na lavicu obžalovaných.

debata chyba