Z vraždy trénera polícia obvinila zberateľa zbraní

Vrahom tridsaťsedemročného bývalého brankára a trénera futbalistov Rimavskej Soboty Júliusa Nôtu je podľa polície iba dvadsaťtriročný mladík z Rimavských Janoviec v okrese Rimavská Sobota. Vraha, ktorý už bol v minulosti dvakrát súdne trestaný obvinila polícia po vyše štyroch mesiacoch od tragédie. K tej došlo 20. februára tohto roku. Priatelia bývalého športovca sú zdesení a žiadajú najvyšší trest.

27.06.2009 20:29
debata

Podľa informácií hovorkyne Krajského riaditeľstva polície v Banskej Bystrici Márie Faltániovej zabil mladý vrah známeho športovca pravdepodobne kvôli zbrani. „Po tom, čo Júliusa N. videl s puškou na pleci a psom prechádzať sa na lúke medzi miestnymi komunikáciami, išiel za ním. So slovami, že tá puška by sa dala speňažiť a či má povolenie na zbraň, prišiel do jeho blízkosti a nožom ho pichol do oblasti krku. Spôsobil mu zranenia, ktorým na mieste podľahol,“ konštatovala Faltániová.

Dvadsaťtriročný mladík z Rimavských Janoviec bol už v minulosti trestaný za krádež a za zločin nedovolenej výroby a držbu omamných látok. Policajti zistili, že mal záľubu aj v zhromažďovaní rôznych zbraní. Pri domovej prehliadke v jeho dome našli rôzne strelné, bodné, sečné zbrane, komponenty na ich výrobu a aj podomácky vyrobené zbrane. Všetko mal v nelegálnej držbe. „Za tento obzvlášť závažný zločin mu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov,“ podčiarkla Faltániová.

Starosta Rimavských Janoviec Stanislav Malček je rád, že prípad speje ku koncu. Aj po štyroch mesiacoch diskusie o ňom v obci „nevychladli“. „Július Nôta bol nielen známy, ale aj obľúbený človek. Jeho rodina sa s tragédiou nevie vysporiadať dodnes,“ povedal. Na Nôtu nevedia zabudnúť aj vo futbalovom klube v Rimavskej Sobote, kde v minulosti bol brankárom a naposledy asistentom trénera a trénerom brankárov všetkých mládežníckych kategórií. „Fotografiami si ho pripomíname v šatni trénerov, hráčov, aj na chodbe v útrobách štadióna,“ poznamenal manažér futbalistov Rimavskej Soboty Ján Oštrom. Že polícia páchateľa vypátra, už prestával veriť. „Konečne bude spravodlivosti učinené zadosť. Ten vrah by si zaslúžil najvyšší trest,“ dodal Oštrom.

debata chyba