Polícia vyšetruje zneužívanie Slovákov v Anglicku

Polícia začala vyšetrovať údajné zneužívanie troch mužov z Rožňavy, ktorých zatiaľ neznámy páchateľ vylákal za prácou do Anglicka. Mužom mal podľa ich výpovedí po príchode zobrať pasy, tiež im bránil vo voľnom pohybe a za prácu riadne neplatil. Informvoala o tom policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová. Prípad pravdepodobne nie je ojedinelý. Slovenské médiá v posledných týždňoch priniesli správy o podobnom zneužívaní stoviek ľudí.

18.09.2009 11:17
debata

„Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu obchodovania s ľuďmi,“ uviedla Demjanovičová. Páchateľovi podľa nej hrozí v prípade dokázania viny trest od štyroch do desiatich rokov väzenia.

Podľa zverejnených informácií existuje najmä na východnom Slovensku sieť obchodníkov s ľuďmi. Ich obeťami sa stali pravdepodobne už stovky nezamestnaných, ktorí sa dali zlákať na prísľub práce v zahraničí.

Za jedného robotníka zinkasujú sprostredkovatelia údajne od 50 do 200 eur (1506 až 6025 korún). Oklamaným ľuďom často zaplatia aj cestu do Anglicka, no po príchode im zoberú pasy a nútia ich pracovať iba za stravu. Na políciu v Londýne, Birminghame či v meste Peterborough sa podľa tamojších policajtov denne obracajú s žiadosťou o pomoc desiatky Slovákov.

debata chyba