Súsošie sv. Cyrila a Metoda opäť niekto poškodil

Súsošie svätého Cyrila a Metoda v Komárne niekto opäť polial farbou. Naposledy sa takýto incident stal 19. decembra. Tentoraz však bude odstránenie farby zložitejšie, pretože farba je acetónová. Zároveň vandali údermi kladiva poškodili aj časť podstavca súsošia na mieste, kde je pozlátený nápis sv. Cyril a Metod.

07.01.2011 16:15
Cyril a Metod, socha, Komárno Foto:
Súsošie Cyrila a Metoda v Komárne.
debata (121)

„Tento skutok vnímame ako odporný vandalský čin. S občianskou iniciatívou Za lepšie Komárno sme sa predbežne dohodli, že farbu odstránime spoločne popoludní alebo v sobotu,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil miestny odbor Matice slovenskej v Komárne na svojej internetovej stránke.

Polícia začala trestné stíhanie za výtržníctvo a poškodzovanie cudzej veci, za čo hrozí páchateľovi jeden rok väzenia. Súsošie svätého Cyrila a Metoda vysoké 3,9-metra stojí na okružnej križovatke na Kossuthovom námestí v Komárne od leta 2010.

V decembri poliali súsošie žltou farbou, dala sa však zmyť vodou. Zároveň rozbili pamätnú tabuľu s veľkosťou 40 krát 50 centimetrov na budove Matice slovenskej, venovanú obetiam druhej svetovej vojny. Predseda miestneho odboru Matice slovenskej v Komárne Jozef Černek škodu odhadol na 2 000 eur.

121 debata chyba