Rómovia obkľúčili učiteľky, 6-ročné deti kopali do dverí, hádzali stoličky

Približne 15 žiakov Základnej školy na Važeckej ulici v Prešove sa okolo 10:00 zabarikádovalo v triede. Ako informoval prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik, v triede bolo asi 15 rómskych žiakov a rozbíjali majetok školy.

23.03.2011 11:44 , aktualizované: 16:39
Trieda Foto: ,
Ilustračné foto
debata (277)

Polícia na miesto konfliktu vyslala tri hliadky. Podľa regionálneho denníka Korzár Rómovia na ne zaútočili a preto musela polícia na miesto činu vyslať pohotovostnú jednotku.

Konflikt odštartovalo zmiznuté rádio. Po tom, čo ho učiteľka našla pod oknom v kríkoch a zavolala políciu, musela čeliť vulgárnym útokom mladých Rómov.

„Začali hádzať stoličky, nadávať nám neslušne, chodili sme s kolegyňou po chodbe, oni nás obkľúčili. Potom prišli policajti, my sme vyšli von a oni s nimi rozprávali,“ uviedla učiteľka. Dodala, že išlo o viac ako desať žiakov dvoch špeciálnych tried vo veku 6 až 13 rokov.

Agresívni školáci podľa vyjadrenia učiteľky začali kopať do dverí na chodbe, rozhádzali stoličky, odtrhli dvere na skrinke. Učiteľka uviedla, že upokojiť sa ich podarilo až po príchode ďalších policajtov.

„V škole už boli nejaké výtržnosti, mám 31 rokov praxe, ale toto som ešte nezažila, nečudujte sa, že mám strach,“ dodala.

Zástupkyňa školy Beáta Tomková uviedla, že ide o interný problém školy a nebude bez súhlasu riaditeľa poskytovať médiám žiadne informácie.

Na školu na Važeckej ulici chodí celkom 376 žiakov, vytvorili tu dve špeciálne triedy s počtom 15 žiakov. Ide o deti z mestskej časti Solivar z problematickej lokality Pod Hrádkom. Špeciálne triedy majú zvláštny učebný plán. Brhlík uviedol, že u niektorých z týchto žiakov je diagnostikovaná porucha správania a mali by pravidelne užívať lieky. Mnohé však vyrastajú v prostredí, kde vidia agresívne správanie vo vlastných rodinách.

Riaditeľ zvolá mimoriadne zasadnutie triednych dôverníkov a bude o udalosti informovať Radu školy a zriaďovateľa, ktorým je prešovská radnica. Ako uviedol, v čase incidentu bol so žiakmi školy na prezentačnom dni prešovských škôl v PKO, ktoré pripravila radnica v rámci osláv Dňa učiteľov.

Škola na Važeckej ulici sa zvlášť venuje rozvíjaniu výtvarného talentu u žiakov a často výtvarne podporila rôzne aktivity mesta, pričom jej žiaci sa úspešne zúčastňujú talentových aj vedomostných súťaží.

Prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik uviedol, že polícia predviedla na policajné obvodné oddelenie na vypočutie najagresívnejších žiakov a vypočuje aj ich rodičov. Keďže ide o maloleté osoby, prípad bude posúdený ako priestupok a bude musieť byť odložený. Džobanik si nepamätá, že by podobný prípad už vyšetrovali.

277 debata chyba