Počas horúceho víkendu padli teplotné rekordy

V sobotu padol teplotný rekord z roku 1987 v Hurbanove, kde namerali 30 stupňov Celzia. V Nitre teplota 29 stupňov Celzia prekročila rekord z roku 1987, v Lučenci sa teplota vyšplhala na rekordných 28,6 stupňa Celzia a v Piešťanoch namerali 27,7 stupňa Celzia. V Bratislave ortuť teplomera v sobotu dosiahla 29,1 stupňa Celzia, čo na prekonanie teplotných rekordov ale nestačilo.

21.09.2003 22:16
debata

Aj napriek blížiacej sa jeseni tento víkend na Slovensku padali teplotné rekordy. Potvrdil to Jozef Kozub zo Slovenského meteorologického ústavu.

V sobotu padol teplotný rekord z roku 1987 v Hurbanove, kde namerali 30 stupňov Celzia. V Nitre teplota 29 stupňov Celzia prekročila rekord z roku 1987, v Lučenci sa teplota vyšplhala na rekordných 28,6 stupňa Celzia a v Piešťanoch namerali 27,7 stupňa Celzia. V Bratislave ortuť teplomera v sobotu dosiahla 29,1 stupňa Celzia, čo na prekonanie teplotných rekordov ale nestačilo. Horúce letné počasie pokračovalo aj v nedeľu.

Centrum tlakovej výše je momentálne nad Ukrajinou a na Slovensko prúdi teplý vzduch z juhu. „Je bezoblačné počasie, takže vzduch sa prehrieva,“ povedal Kozub.

Teplé počasie bude pokračovať ešte do stredy, kedy sa má ochladiť a očakávajú sa slabšie prehánky. Z utorka na stredu by mal cez naše územie prechádzať studený front, čo zachytí západné a severozápadné Slovensko a v stredu sa očakáva chladnejšie počasie. Výrazné zrážky však zatiaľ podľa Kozuba nemožno čakať.

debata chyba