Mikloš chce prepúšťať i dvíhať platy o tisíce

Ministerstvo financií plánuje znížiť počet zamestnacov o 250. Odchod ľudí umožní pracovníkom, ktorí na ministerstve zostanú, zdvihnúť priemerný plat približne o 7-tisíc na 28-tisíc Sk. Odchodné môže dosiahnuť až 20 miliónov Sk. Opatrenia sú výsledkom personálneho auditu, za ktorý spoločnosť Logica zobrala 19 miliónov Sk.

04.12.2003 17:02
debata

Ministerstvo si od zmien sľubuje zlepšenie výkonnosti zamestnancov, zvýšenie ich motivácie. „Bude možné lepšie zaplatiť menší počet kvalifikovaných ľudí,“ skonštatoval minister financií Ivan Mikloš, podľa ktorého sa priemerný mesačný plat na ministerstve zvýši takmer o 7 tis. Sk z plánovanej úrovne na budúci rok vo výške 21 207 Sk na približne 28 000 Sk. Zavedením motivačného „polomanažérskeho systému odmeňovania“ by sa platy špičkových pracovníkov mali podľa neho zvýšiť výraznejšie ako priemer. Návrh plánuje Mikloš predložiť vláde na budúci týždeň.

Objem prostriedkov potrebných na odchodné zamestnancov sa zatiaľ podľa Mikloša nedá vyčísliť, nakoľko zamestnancom budú ponúknuté miesta aj v rámci štátnej správy. Môže však podľa neho dosiahnuť asi 20 mil. Sk. V skupine odchádzajúcich ľudí sú zamestnanci štátnej aj verejnej správy. Ministerstvo, ktorého ročné mzdové náklady sa pohybujú niečo nad 200 mil. Sk, však podľa neho okrem iného usporí aj na bežných výdavkoch okolo 9 mil. Sk.

Personálny audit na ministerstve robila medzinárodná spoločnosť Logica, ktorá sa uchádzala v medzinárodnom tendri spolu s ďalšími dvoma spoločnosťami. Náklady na audit predstavovali podľa ministra 19 miliónov Sk.

debata chyba