Útok kameňmi vrátil policajtov do osady

V rómskej osade pri Trebišove došlo dopoludnia opäť k stretom Rómov s políciou. Na jednotky, ktoré odchádzali preč, zaútočili kameňmi najskôr deti a potom aj dospelí. Polícia vrátane kukláčov sa do osady vrátila a opäť ju obsadila.

24.02.2004 18:49
debata

Viac ako 50 Rómov skončilo vo väzbe v súvislosti s víkendovým rabovaním obchodu v obci Trhovište a násilným stretom s políciou v Trebišove. Trebišovských Rómov predviedli pätnástich, štyria sú už obvinení z krádeže a hrozí im trest odňatia slobody až tri roky.

V Trebišove došlo k stretu stoviek Rómov a policajtov

V centre Trebišova sa v podvečer začalo zhromažďovať niekoľko stoviek Rómov. Polícia ich vytlačila z centra mesta, pretože to posúdila ako nepovolené zhromaždenie. Rómovia sa na ústupe bránili hádzaním kameňov a prázdnych fliaš, pričom poškodili niekoľko objektov a dve policajné autá. Cestou vyrabovali jeden obchod.

Podľa TASR sa niekoľko sto Rómov najprv zhromaždilo v centre mesta pred obchodným centrom Paričan pravdepodobne s úmyslom ho vykradnúť. Polícia ich však vyzývala, aby sa rozišli, že ich zhromaždenie nie je povolené. Postupne ich zatláčala smerom k rómskej osade, kde žije približne tri až štyri tisíc Rómov.

Na Švermovej ulici prepadli potom Rómovia zamknuté potraviny Joko. Pravdepodobne kameňmi rozbili dvere a predajňu vyrabovali. Pred vchodom ešte vo večerných hodinách ostali porozhadzované na zemi cukrovinky, balenia múky, krupice a ďalší tovar. Majiteľ odhaduje škodu asi na 100-tisíc Sk a plánuje potraviny dočasne zavrieť.

Polícia neskôr dostala posily vrátane kukláčov a vodného dela z Košíc. Dav mierne pokropila, pretože delo bolo údajne nefunkčné. Megafónom vyzývali policajti Rómov, aby sa vrátili domov. Do vzduchu lietali aj svetlice, ktorými si polícia osvetľovala priestor a zazneli výstražné delobuchy.

Skupina rómskych výrastkov začala potom hádzať do policajtov kamene. Obyvatelia „nárazníkovej zóny“, ako volajú Švermovu a Záhradnú ulicu, sa vyjadrili, že majú obavy o život a majetok, pretože po obchodoch môžu prísť na rad oni.

Rómska osada zostala pod kontrolou polície

Polícia situáciu zvládla, vyhlásil hovorca ministerstva vnútra Boris Ažaltovič. Polícia potom začala predvolávať Rómov na policajné oddelenia. Vypočujú ich a proti niektorým pravdepodobne vznesú obvinenie pre trestné činy alebo priestupky proti verejnému poriadku. Medzi zatknutými sú údajne aj organizátori akcie.

„Na rozohnanie nepovolenej demonštrácie boli nasadené všetky dostupné policajné sily v počte niekoľko sto ľudí,“ uviedol Ažaltovič. K násilnostiam došlo podľa hovorcu až mimo centra Trebišova.

Jeden z očitých svedkov udalostí spomedzi miestnych Rómov Koloman Demeter povedal, že nešlo o demonštráciu, ale o pokus o rabovanie. Niekoľko stoviek mladých Rómov sa vydalo do mesta rabovať obchody, „ako to videli v minulých dňoch v televízii“, povedal pre ČTK. Do centra sa však nedostali, pretože im v tom zabránili policajti a hasiči, ktorí do Trebišova prišli „snáď v dvadsiatich vozoch“. „Toľko policajtov som v živote nevidel,“ povedal Demeter.

Osada pri Trebišove, kde žije okolo 3000 Rómov, bola večer uzavretá kordónom policajtov, hasičov a kukláčov. Podľa reportérky TA3 je situácia na mieste napätá. Rómovia si vraj uvedomujú, že porušujú zákon, ale tvrdia, že inú možnosť nemajú. Štábu TA3 ukazovali drobné zranenia, jedno dvanásťročné dievča údajne skončilo v nemocnici. Rómovia tvrdili, že stret vyprovokovala polícia, tá však tvrdí opak.

V trebišovskej nemocnici museli ošetriť dvoch policajtov, jedného so zranením hlavy a druhého s kolenom. Zdravotná sestra z centrálneho príjmu však nepotvrdila zranenie rómskej dievčiny. "Je to fáma, pretože u nás sme nijakých Rómov, ktorí by utrpeli úraz počas zhromaždenia, neošetrovali, pritom sme jedinou pohotovostnou ambulanciou na úrazy v meste. Ošetrili sme len dvoch policajtov,“ povedala sestrička.

Po polnoci z pondelka na utorok prišiel na miesto nepokojov aj minister vnútra Vladimír Palko.

Sačurovských Rómov zastavili mreže a policajti

Pokus o rabovanie v predajni Jednota v obci Sačurov vo Vranovskom okrese zaznamenali v pondelok vo večerných hodinách. Vykrádačov však zastavili mreže a rýchly príchod policajných hliadok zo spomínaného okresu.

Podľa zástupkyne vedúcej predajne, ktorá si neželá byť menovaná, Rómovia vypáčili visiace zámky, rozbili zámku na vchodových dverách a vytĺkli z nich sklenenú výplň. „Našťastie máme všetky okná a prístupy do predajne zamrežované, čo ich zastavilo,“ uviedla pre TASR zástupkyňa. Dodala, že z predajne tak nezmizlo nič. Opravu poškodených dverí ukončili 1,5 hodiny po polnoci a dnes je predajňa opäť otvorená.

V obci Sačurov s 1980 obyvateľmi žije vyše 500 Rómov. Starosta Ján Onuško nepredpokladá, že by v stredu došlo k masívnejšiemu protestnému zhromaždeniu Rómov v obci.


PREDOŠLÉ SPRÁVY

Obchod vykradli aj v Kameňanoch

V obci Kameňany v Revúcej došlo k ďalšej rabovačke. V noci na pondelok skupina asi 30 Rómov ukradla z miestneho obchodu potraviny, alkohol, cukrovinky a iný tovar asi za 100-tisíc Sk a narobila škody približne za 70-tisíc Sk.

Je to prvý útok na obchod v Banskobystrickom kraji. Rómovia vnikli do obchodu asi o pol druhej v noci. Polícia posilnila hliadky na miestach, ktoré by mohli byť ďalším cieľom rabovania.

Rómovia rabovali v Rimavskej Sobote

Rómovia rabovali aj v Rimavskej Sobote. V pondelok dopoludnia vnikla do potravín asi dvadsaťčlenná skupina Rómov. „Predavačka hneď zavolala políciu. Niektorí Rómovia pritom nakupovali, iní tovar kradli,“ uviedol policajný riaditeľ z Rimavskej Soboty Miroslav Bitala pre agentúru ČTK. „Jedna z rómskych žien počas úteku udrela predavačku mrazeným výrobkom do hlavy,“ upresnil Bitala.

Polícia už zadržala niekoľko páchateľov. Po žene, ktorá krádež pravdepodobne organizovala, policajti pátrajú. Zadržali aj ženu, ktorá rybou zranila predavačku.

V Trhovišti je situácia pokojná, ľudia sú vystrašení

Pondelňajšie dopoludnie v obci Trhovište v Michalovskom okrese, ktorú po uplynulej sobote zviditeľnili dva nájazdy Rómov na tamojšie nákupné stredisko, je poznačené sychravým počasím a šmykľavými cestami. Možno aj vďaka hliadkujúcim policajtom bola už aj nedeľa pokojná.

Začiatok týždňa v obci s 1780 obyvateľmi, z ktorých je asi 720 Rómov, je ako hociktorý iný. „Iba ľudia sú pohoršení, nervózni a vystrašení,“ uviedla pracovníčka tamojšieho obecného úradu Ľudmila Magurová pre agentúru TASR. Dodala, že v od rána na úrade vyzváňajú telefóny. Hlavne starší a osamelo žijúci dôchodcovia sa boja o svoje životy a obydlia.

V tamojšom pohostinstve nepadali počas „pivných debát“ hrubšie slová na adresu Rómov. Jeho návštevníci síce odsudzujú lúpeže a rozbíjanie, ale chápu všetkých ľudí, nielen Rómov, že po uplatnení novej legislatívy v sociálnej oblasti nemajú čo dať do úst.

„Krádeže zo strany rómskej komunity nie sú v obci žiadnou novinkou, ibaže neboli také masívne a viditeľné,“ uvádzajú obyvatelia obce na ulici, ktorí z pochopiteľných dôvodov nechceli uviesť svoje mená. Dodali, že mnohí z nich prestali pestovať zemiaky, či zeleninu.

„Rómovia si prišli na hotové nielen na zeleninu, ale z dvorov berú všetko to, čo sa im zíde, takže nech sa až tak nevyhovárajú na znížené dávky,“ pohoršujú sa. Tvrdia, že ľutujú ľudí bez peňazí, ale konečne je vidieť rozdiel medzi tými, ktorí robia, a tými, ktorí ležali doma a brali viac ako zamestnaní.

Premiér nezvolá vládu kvôli rabovaniu

Premiér Mikuláš Dzurinda nezvolá v súvislosti s rabovaním na východnom Slovensku mimoriadnu schôdzu kabinetu.

Ministri Kaník a Palko informujú o krokoch, ktoré v tejto súvislosti podnikajú. Vláda sa problémom Rómov na východnom Slovensku bude zaoberať na svojom najbližšom rokovaní, čiže v stredu, a nie na mimoriadnej schôdzi, ako žiadal Rusko.

Rusko chcel ukázať akcieschopnosť vlády

Stretnutím na mimoriadnej schôdzi v súvislosti s rabovaním na východnom Slovensku mohla vláda preukázať, že je akcieschopná. Minister hospodárstva Pavol Rusko preto takúto schôdzu navrhoval. Ak sa akcia nezachytá hneď na začiatku, môže sa postupne komplikovať, povedal Rusko. 

Šéf rezortu hospodárstva nevidí ako pravdepodobné, že by sa situácia medzi východoslovenskými Rómami mohla vyriešiť sama, „bez jasného plánu.“ Ku konkrétnym riešeniam, ktoré chcel prípadne predostrieť na rokovaní mimoriadnej schôdze, sa však Rusko nevyjadril. V pondelok chcel začať diskusiu k tomuto problému. „Premiér sa rozhodol tak, ako sa rozhodol. Je to jeho právo,“ reagoval na rozhodnutie predsedu vlády Rusko.

debata chyba