Fair-Play: O falošných darcoch SDKÚ sú dôkazy

Nepravdivé údaje o darcoch SDKÚ sa okrem zoznamu za rok 2002 nachádzajú aj v zoznamoch z rokov 2000 a 2001. Uvádza sa to vo vyhlásení Aliancie Fair-Play, ktorá na prípade falošných darcov uvedených v oficiálnych zoznamoch SDKÚ pracovala už niekoľko týždňov.

31.03.2004 12:06
debata

V prípade z roku 2001 dokonca Aliancia disponuje písomným dokladom od jednej osoby, ktorá popiera darovanie akejkoľvek čiastky pre túto stranu. Signatár vyhlásenia si však želal zostať v anonymite.

Aliancia preverovala všetky oficiálne zoznamy únie a telefonicky sa kontaktovala s niekoľkými desiatkami osôb v nich uvedených. Okrem dvoch, ktorí darcovstvo pre SDKÚ popreli aj písomným vyhlásením, sa Aliancii podarilo získať vyjadrenia ďalších štyroch osôb, ktoré v telefonickom rozhovore odmietli, že by SDKÚ darovali akékoľvek peniaze. Odmietli však toto vyhlásenie potvrdiť písomne a odmietli zverejniť svoje mená.

Aliancia sa preto domnieva, že príslušné orgány poverené kontrolou financovania politických strán by mali zodpovedne a úplne preveriť všetky zoznamy darcov tejto strany, ktoré boli odovzdané Národnej rade SR ako súčasť výročných správ. Zároveň by mali preveriť aj vnútorné účtovné dokumenty, kde by sa mali záznamy o daroch nachádzať. Aliancia bude naďalej sledovať ako sa k prešetreniu prípadu postavia zodpovedné orgány.

Podľa Aliancie je v záujme samotnej SDKÚ, aby celú vec detailne vyšetrila a vyvodila voči zodpovedným osobám dôsledky.

Predstavitelia Aliancie Fair-Play zároveň vyhlasujú, že spôsob, akým sa informácia o nepravdivosti zoznamu SDKÚ dostala k médiám, zmenil túto závažnú tému na prostriedok politického boja. Ďalšie informácie týkajúce sa kauzy bude preto Aliancia zverejňovať až po prvom kole prezidentských volieb a konaní referenda.

Niektorí sponzori SDKÚ popierajú, že dali peniaze

Financovanie SDKÚ tak, ako ho strana predložila na internete, vzbudzuje pochybnosti. Niektorí zo sponzorov uvedených na zozname darcov z roku 2002 tvrdia, že strane neposkytli žiadne finančné dary, informoval o tom denník Nový Čas.

Celková suma, ktorú strana dostala od sponzorov, presahuje jeden a pol milióna korún. Najnižší sponzorský príspevok je 5000 a najvyšší 60 000 korún. Niektorí z údajných sponzorov denníku popreli, že by strane poskytli akékoľvek prostriedky. Jedným z nich je Michal Ambrovič, terajší asistent poslanca Ivana Šimka zo Slobodného fóra. Ambrovič, ktorý kandiduje za SF do Európskeho parlamentu, poskytol čestné vyhlásenie, že SDKÚ nikdy nedaroval 5000 korún.

debata chyba