Falošné dary v SDKÚ sa šplhajú na milión

Na takmer milión korún sa už šplhá suma falošných sponzorských darov SDKÚ. Ako darcov Dzurindova strana uviedla ľudí, ktorí popierajú, že ju finančne podporili. Zatiaľ ide o osem osôb. K nim však pribúdajú ďalší sporní darcovia. Tí sa síce nechcú k darom priznať, ale ani ich nepopierajú. Jeden z nich dokonca povedal, že si 150-tisícový dar pre SDKÚ nepamätá.

05.04.2004 05:54
debata

K sponzorstvu sa odmietol vyjadriť súčasný poslanec Prešovského samosprávneho kraja Anton Bidovský a Vincent Kišš z Levíc, obaja so sumou 25-tisíc korún.

Kišš sa najskôr prihlásil sám. Povedal, že je na zozname neprávom. Napokon sa rozhodol, že prehovorí až po voľbách prezidenta a referende. ,,Ja si veci najskôr overím vo vlastnej strane," dodal.

Bidovského označil za falošného darcu bývalý poslanec SDKÚ Pavol Vrždák, ktorý medzi nich sám zaradil aj seba. ,,Viem minimálne o ďalších dvoch. Okrem Kopčáka je to aj Anton Bidovský," tvrdí Vrždák. Bidovský sa však k tomu odmietol vyjadriť. ,,Môžeme sa o tom porozprávať na budúci týždeň. Nechcem, aby to bolo považované za nejaký komplot," dodal. Riaditeľ prešovskej Krajskej agentúry SDKÚ Ján Vysocký slová Vrždáka odmieta. ,Mám dvoch svedkov, ktorí mi potvrdia, že Bidovský venoval strane 25-tisíc korún ako príspevok na organizáciu Fašiangov SDKÚ v roku 2002. Ideme o tejto skutočnosti spísať notársky overené vyhlásenie," povedal.

Za posledné roky najviac, rovný milión, daroval Dzurindovej strane podľa finančných správ Marián Lukniš z Olešnej na Kysuciach. Potvrdiť to však včera odmietol a tiež povedal, že sa vyjadrí najskôr v pondelok.

Medzi štedrými mecenášmi SDKÚ sú aj takí, ktorí si už na to ani nepamätajú. Jedným z nich je Jozef Franek z Partizánskeho, ktorý mal údajne SDKÚ darovať 150 000 korún. Na otázku Pravdy však odpovedal, že si nepamätá, či ich strane dal, alebo nedal. ,,SDKÚ ma o sponzorský príspevok nikdy nežiadala. Je možné, že som jej túto sumu niekedy daroval, ale neviem si na to spomenúť, ani kedy by to mohlo byť. Radšej sa nebudem k tomu vyjadrovať, nepotrebujem byť mediálnou hviezdou," uviedol Franek.

K stotisícovému daru pre SDKÚ sa včera odmietol priznať Ján Jarábek z Trenčína. Vyhlásil, že sa k tomu nebude vyjadrovať. Podobne reagoval aj Vladimír Kubovčík z Bratislavy, ktorý je na zozname so sumou 200-tisíc. ,,Je to súkromná vec, nebudem odpovedať," dodal tento darca.

Politológ Michal Vašečka pripúšťa, že prípad falošných darcov môže znamenať nekalé praktiky pri financovaní SDKÚ. ,,Rozhodne takéto podozrenie oprávnené vzniká a strana to musí jednoznačne vyvrátiť. S istotou sa dá povedať, že SDKÚ má veľký neporiadok vo svojich záznamoch," myslí si Vašečka. Podľa neho by bolo najlepšie, ak by politické strany mohli preukázať takéto príjmy darovacími zmluvami, ktoré sa dajú ľahko overiť. Také zmluvy však SDKÚ podľa premiéra Dzurindu za posledné roky nemá. Nemôže teda dokázať, že jej dary sú v poriadku. ,,Nevyhnutne to vedie k rozčarovaniu z politiky. Tento istý problém bude mať väčšina slovenských strán," konštatoval Vašečka.

Sporní darcovia SDKÚ

  • Michal Ambrovič, Bratislava – 5-tisíc korún
  • Peter Marosz, Žilina – 75-tisíc korún
  • Juraj Kopčák, Prešov – 50-tisíc korún
  • Pavol Vrždák, Prešov – 90-tisíc korún
  • Anton Bidovský, Prešov – 25-tisíc korún
  • Alžbeta Buzasyová, Nitra – 200-tisíc korún
  • Mária Dominová, Trenčianske Teplice – 230-tisíc korún
  • Jozef Franek, Partizánske – 150-tisíc korún
  • Vincent Kišš, Levice – 25-tisíc korún
  • Zdenko Michalides, Hybe – 10-tisíc korún
debata chyba