SDKÚ neuspela so žalobou na Kaliňáka

Žaloba SDKÚ na predsedu brannobezpečnostného výboru parlamentu Roberta Kaliňáka kvôli kauze skupinka bola neopodstatnená, rozhodol Okresný súd Bratislava 5. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný, SDKÚ sa proti nemu môže odvolať. SDKÚ zažalovala Kaliňáka za poškodenie dobrého mena.

21.06.2004 11:59
debata

Ak by aj krajský súd rozhodol v prospech Kaliňáka, nemusel by sa SDKÚ ospravedlniť za kauzu skupinka a zaplatiť pol milióna korún, ktoré SDKÚ požadovala ako nemajetkovú ujmu. Informoval o tom Kaliňákov právny zástupca Daniel Fundárek.

SDKÚ zažalovala Kaliňáka za to, že poškodil jej dobré meno a povesť, keď zverejnil mená údajných siedmich členov skupinky a uviedol, že ich má z prostredia SDKÚ.

Premiér Mikuláš Dzurinda na tlačovej besede SDKÚ 5. augusta 2003 oznámil, že na Slovensku dlhodobo pôsobí skupina, ktorá koná proti záujmom krajiny a vyvoláva aj mediálne kauzy, ako bol prípad Badžgoň. Aktívni sú podľa neho aj bývalí príslušníci komunistickej štátnej bezpečnosti, ktorí nedobrovoľne opúšťajú Slovenskú informačnú službu. Ich pôsobenie vidí aj za opakovanými kritickými článkami v britskom časopise Jane´s Inteligence Digest. Poslanec Smer-u Robert Kaliňák potom uviedol, že podľa jeho informácií majú skupinku, o ktorej hovorí premiér, tvoriť siedmi ľudia – bývalý riaditeľ NBÚ Ján Mojžiš, bývalý šéf odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti (dnes riaditeľ Úradu boja proti korupcii) Jozef Šátek, bývalý redaktor Slobodnej Európy Milan Žitný, šéfredaktor Sme Martin Šimečka, podnikateľ a spisovateľ Miloš Žiak, bývalý šéf železníc Michal Lazar a podnikateľ Peter Lukeš.

debata chyba