Na Petöfiho a Kossutha dal štát 1,45 mil. Sk

Najväčšiu časť z takmer 20 miliónov korún, ktoré boli určené na podporu menšinových projektov v minulom roku, získal projekt na rekonštrukciu sochy básnika Sándora Petöfiho.

11.07.2004 11:46
debata

Dotácia na stavebné práce pre zhromažďovaciu plochu a drobnú architektúru okolo zrekonštruovaného súsošia v Rimavskej Sobote, a vydanie farebnej publikácie o dôvodoch rekonštrukcie a premiestnenia súsošia predstavovala 950 tisíc korún, ktoré pochádzali z výťažkov lotérií a podobných hier.

Ďalších 500 tisíc korún putovalo na podporu rekonštrukcie sochy maďarského revolucionára Lajosa Kossutha pre mesto Rožňava. Týždenník Szabad Ujság získal ďalej dotáciu 400 tisíc korún, nový kultúrno-historický mesačník Múltunk emlékei – Pamiatky minulosti 180 tisíc korún, a Nadácia Milana Šimečku presne 200 tisíc na podporu vydania trilógie Oral history Spomienky Maďarov, Rómov a Nemcov na prenasledovanie cez vojnové a povojnové obdobie.

O rozdelení finančných prostriedkov rozhoduje komisia, ktorá má každý rok iné zloženie. Jej členov vymenúva vicepremiér Pál Csáky. O využití peňazí určených na dotácie v tomto prípade rozhodovala komisia, ktorej členmi boli zástupcovia menšinových inštitúcií a občianskych združení, povedal Csákyho poradca Martin Urmanič. 

Podľa podrobného zoznamu zverejneného na internetovej stránke vlády, komisia finančne podporila aj iné projekty, napríklad rekonštrukcie fasád a priestorov základných škôl, kultúrnych domov, kostolov, či výstavbu pastoračných centier a farských budov. 

debata chyba