Mladí žiadali legalizovať marihuanu

V železnej klietke v utorok aktivisti z občianskeho združenia Slobodná voľba protestovali pred budovou parlamentu proti pripravovanému novému Trestnému zákonu, podľa ktorého by sa mali sprísniť tresty za prechovávanie a dílerstvo drog.

08.09.2004 06:44
debata

Slobodnej voľby sa dožadovalo osem mužov s maskami v tvare marihuanového listu na tvárach, ostatných približne desať aktivistov postávalo dookola a v rukách držali transparent „Dekriminalizujte držbu marihuany“. Na trávu si postavili stolík, na ktorom rozložili informačné materiály o tejto štátom zakázanej droge a petície za zmenu v pripravovanom Trestnom zákone. Aktivistov prišiel podporiť aj Ladislav Ďurkovič zo Slobody zvierat, ktorý sa pripojil k protestujúcim aktivistom.

Marihuanu síce nefajčím, avšak na akciu som prišiel, povedal jeden z aktivistov. Je totiž presvedčený, že ľudia by sa mali slobodne rozhodnúť, či budú užívať drogy. „Nemyslím si, že mladý človek, ktorý sa dostane k tráve akýmkoľvek spôsobom, či už ju vyskúša alebo ju začne fajčiť, by mal skončiť v base, kde sa dostane do podstatne horšieho prostredia,“ uviedol. Myslí si, že marihuana nemôže ublížiť nikomu inému, než samotnému užívateľovi. Podľa neho „kontakt s dílerom je vyvolaný len tým, že tá tráva je kriminalizovaná, keby bola možnosť o svoju potrebu sa postarať sám, tak by nebol nutný žiaden kontakt s dílerom, neboli by nutné ďalšie tlaky na ďalšie tvrdé drogy.“ Ďalší aktivista zdôraznil, že Slobodná voľba neprišla pred budovu parlamentu marihuanu obhajovať. „Otvorene vám povieme, že marihuana škodí a ľudia by ju nemali fajčiť, ale viac škodí to, že mladého človeka zavrú do basy za to, že hulí jointa,“ vyhlásil.

Podľa hovorkyne Slobodnej voľby Kiky Kostkovej nový Trestný zákon nedostatočne rozlišuje medzi užívateľom drogy a jej dílerom. Problém je predovšetkým u marihuany, ktorá je lacná a dá sa na slovenskom trhu ľahko pozháňať. „Teda môže dôjsť k držbe viac ako jednodennej dávky, a pritom je to pre osobnú spotrebu. Preto sa nám zdá, že tento zákon je pritvrdý,“ vysvetlila. Dodala, že Slobodná voľba je za dekriminalizáciu tejto mäkkej drogy. Od represívneho spôsobu boja proti drogám už podľa Kostkovej upustila väčšina štátov Európskej únie. Presvedčili sa podľa nej, že sa tým nič nevyrieši. Sama priznala, že marihuanu už fajčila a má z nej pôžitok. Varuje však, že asi 30 percent ľudí túto rastlinu neznáša a môžu sa u nich vyskytnúť nepríjemné príznaky.

Poslanci považujú tresty za primerané

Užívatelia drog by mali dostať zodpovedajúci trest, myslí si poslankyňa ANO Beata Brestenská. V živote žiadnu drogu nevyskúšala a je proti ich užívaniu, povedala. Chce, aby na Slovensku boli drogy pod kontrolou, preto nesúhlasí s tým, aby sa napríklad marihuana voľne pestovala. Nemá však výhrady, aby sa táto mäkká droga využívala na liečebné účely alebo v priemysle.

Žiadne skúsenosti s drogami nemá ani poslanec Slobodného fóra Peter Bódy. „Neviem, ako sa to bude vyvíjať na Slovensku, ale v každom prípade by bolo vhodné cez spoločnosti, ktoré dokážu veľmi presne určiť, čo znamená ľahká droga a čo znamená prechod k tej tvrdej droge, diferencovať ten zákon,“ uviedol. Trestné sadzby v prípade užívateľov a dílerov drog ako ich navrhuje ministerstvo spravodlivosti sú podľa neho primerané.

Tresty by v tomto prípade neznižoval ani poslanec KDH František Mikloško. Podľa jeho názoru „v počiatkoch demokracie treba byť trochu opatrnejší, možno až tvrdší, aby sa to nevymklo z rúk“. Diskusiu na túto tému v budúcnosti neodmieta, je však potrebné, aby sa spoločnosť najprv stabilizovala. On sám marihuanu nikdy nefajčil. „V živote, ktorý už trvá 57 rokov, som vyfajčil pol cigarety, to boli takzvané džunky a stačilo mi,“ uviedol.

debata chyba