Peniaze by v Tatrách mohli byť už v utorok

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon predpokladá, že 10 miliónov korún určených na obnovu tatranských lesov by mohlo byť v Tatrách už v utorok. "Podpísal som žiadosť o rozpočtové opatrenie a to musí byť schválené ministrom financií," informoval v pondelok Simon pred odletom do Bruselu, kde na rade ministrov otvorí problematiku revitalizácie tatranských lesov a požiada Európsku úniu o podporu riešenia tejto situácie.

22.11.2004 13:24
Zničený les Foto:
Zo stromov ostali vo Vysokých Tatrách len pahýle. Škody sú katastrofálne.
debata

Ako ďalej Simon pokračoval, ministerstvo stanovilo okamžité, krátkodobé a dlhodobé ciele, ktoré je pri revitalizácii územia Tatranského národného parku nutné naplniť. Medzi okamžité ciele patrí prehodnotenie rozhodnutia o zákaze vstupu občanov do lesných porastov okrem pracovníkov lesa.

„Rozhodnutie bolo vydané v sobotu kedy hrozilo potenciálne nebezpečenstvo občanom vstupujúcim do lesa, po jeho prehodnotení sa bude rozhodnutie týkať len dotknutých území s rizikom ohrozenia ľudských životov,“ vysvetlil Simon.

Podľa Simona do štvrtka tohto týždňa pripraví Lesnícky výskumný ústav, Technická univerzita vo Zvolene a spoločnosť Lesoprojekt Zvolen materiál, ktorý posúdi ministrovo rozhodnutie okamžite zastaviť ťažbu ihličnatých porastov.

„Štátne lesy TANAP v spolupráci s Lesníckym výskumným ústavom vykonajú letecké zmapovanie celého územia, na základe ktorého sa vypočíta celkový rozsah škôd,“ uviedol Simon. Ako ďalej dodal, medzi krátkodobé opatrenia patrí príprava plánu spracovania kalamitného dreva, ako aj prehodnotenie Lesných hospodárskych plánov dotknutých území Lesoprojektom. Do konca tohto roku by mal byť podľa Simona spracovaný plán revitalizácie lesných porastov v TANAP-e a zároveň plán revitalizácie celého územia, vrátane lesných pozemkov, technickej infraštruktúry a územného plánu. Do dlhodobých cieľov patrí realizácia prijatých opatrení. 

V rámci štátnych lesov TANAP-u bolo z celkovej rozlohy 46-tisíc hektárov lesa zničených 12-tisíc hektárov, pričom ďalších 12-tisíc hektárov bolo poškodených. V ostatných oblastiach Slovenska víchrica zničila takmer 900-tisíc metrov kubických dreva. Ako na záver Simon dodal, kalamita by sa dala zvládnuť do dvoch rokov.

debata chyba