Online debata s klimatológom

Zmeny klímy a ďalšie civilizačné faktory najviac ohrozujú lesy vytvorené človekom. Na Slovensku sú najzraniteľnejšie rovnorodé smrekové porasty, o čom svedčí aj terajšia katastrofa vo Vysokých Tatrách. Zhoduje sa na tom väčšina klimatológov, ochranárov i lesných odborníkov. Viac ste sa mohli dozvedieť v online rozhovore s vedúcim Oddelenia meteorológie a klimatológie Katedry astronómie, fyziky Zeme a meteorológie UK Bratislava Doc. RNDr. Milanom Lapinom, CSc. vo štvrtok.

25.11.2004 11:12
debata

Silný vietor, ktorý v piatok 19. novembra fúkal na Slovensku, spôsobil obrovské škody najmä v Tatrách a premenil ich na mesačnú krajinu. Za obeť padol lesný porast vo Vysokých Tatrách v dĺžke asi 40 km a šírke troch kilometrov.

Kalamitu vo Vysokých Tatrách môžeme považovať za najväčšiu ekologickú katastrofu na Slovensku za posledných sto rokov, vyhlásil minister životného prostredia László Miklós.

„Keď si predstavíme, že tam 70 rokov nebudeme vidieť taký les, o aký sme prišli, tak to je niečo strašné,“ uviedol minister.

Extrémy počasia však ničili slovenské lesy už aj v minulosti, napríklad v Tatrách boli veľké veterné kalamity v rokoch 1915, 1936 a 1964. V poslednom desaťročí sa však vyskytujú čoraz častejšie, aj keď nie také rozsiahle ako v poslednom prípade.

Experti už pred desiatimi rokmi upozorňovali predovšetkým na veľkú ohrozenosť smrekových lesov vo Vysokých Tatrách. Obhajcovia umelých  a produkčnejších porastov ich však vtedy vysmiali.

debata chyba