SDĽ končí, rozpustí sa v Smere

Strana demokratickej ľavice (SDĽ) zanikne a jej členovia sa preregistrujú do strany Smer. Rozhodli o tom delegáti sobotňajšieho zjazdu SDĽ v Banskej Bystrici, keď za dohodu o zlúčení so Smerom hlasovalo 151 z nich, proti boli piati a zdržali sa traja.

04.12.2004 21:55
debata

"Prvého januára vzniká zlúčená strana Smer – Sociálna demokracia, počas prvých troch mesiacov sa preregistrujú členovia, uskutočnia sa okresné konferencie zlúčeného subjektu, vytvoria sa kluby zlúčenej strany a začne sa jej reálna činnosť,“ povedal po zjazde predseda SDĽ Ľubomír Petrák. Ako dodal, SDĽ bude mať počas prechodného dvojročného obdobia garantované v štruktúrach Smeru pomerné zastúpenie. V každej okresnej a krajskej organizácii bude mať podpredsedu a podpredsedom centrálneho predsedníctva zlúčeného subjektu bude Vladimír Maňka. Celkovo budú v predsedníctve strany Smer – Sociálna demokracia traja zástupcovia terajšej SDĽ – V. Maňka, Ľ. Petrák a Ján Richter.

Na zjazde SDĽ vystúpil ako hosť aj predseda strany Smer Robert Fico. Vyzval bývalé vedenie SDĽ z obdobia rokov 1998 až 2002, aby sa na procese integrácie nezúčastnili a svojou prítomnosťou ho nediskreditovali (viac v článku Fico nechce v strane exministrov SDĽ****).

Podľa Petráka, bývalí predstavitelia strany vo svojich vystúpeniach v diskusii uznali chyby minulosti. "Nikto ich na reálny odchod nevyzýval. Tie výzvy smerovali k tomu, aby nevytvárali také aktivity, ktoré by mohli poškodiť proces integrácie ľavicových síl,“ dodal Petrák.

debata chyba