Smer sa zlúči so socialistami

Delegáti slávnostného snemu Smeru odsúhlasili integráciu so SDSS, SDĽ a SDA. Tento proces sa tak zavŕšil, keďže príslušné orgány zvyšných strán už vyjadrili súhlas. Zmluvy upravujúce proces integrácie nadobudnú účinnosť 1. januára 2005.

11.12.2004 16:04
debata

Okrem iného na ich základe primátor Zvolena a europoslanec Vladimír Maňka sa stane podpredsedom Smeru. Od 1. januára sa ako zástupca bývalej SDĽ stane spolu s Jánom Richterom a Ľubomírom Petrákom členom predsedníctva Smeru. Na najbližšom zasadnutí predsedníctva bude do neho kooptovaná ako predstaviteľka bývalej SDSS aj Oľga Nachtmanová. Ako právny nástupca týchto strán by sa mal Smer stať na jar členom Socialistickej internacionály. Oficiálny názov strany bude Smer – sociálna demokracia a do loga pribudne červená socialistická ruža. 

Hosť snemu Rob van de Water, vedúci sekcie medzinárodnej  politicky socialistickej  skupiny v Európskom parlamente, označil dnešné schválenie integrácie za „zrodenie zjednotenej sociálno-demokratickej strany na Slovensku“. Český minister financií Bohuslav Sobotka, ktorý bol na sneme ako zástupca ČSSD, zdôraznil, že Smer sa po integrácii stáva pre českú sociálnu demokraciu hlavným partnerom na Slovensku.

Proces integrácie nazval správnou cestou a zaželal Smeru volebné víťazstvo. K schváleniu integrácie aj snemom Smeru predseda Robert Fico uviedol, že „teraz už má voz všetky štyri kolesá“. Na sneme vystúpil aj predseda KSS Jozef Ševc, ktorý poprial úspech Ficovi slovami „súdruh Fico, nech sa vám darí“. Zástupca ďalšej parlamentnej opozičnej strany ĽS-HZDS sa na sneme nezúčastnil. Fico to komentoval slovami, že asi riešia svoje vnútorné problémy a nevedeli sa dohodnúť, kto má prísť.

Delegáti snemu schválili aj dokument s názvom Ekonomická, sociálna a demokratická alternatíva. Smer občanom podľa tohto dokumentu ponúka sociálne únosné a efektívne reformy. Tie si podľa nich vyžadujú aj korekciu tých reforiem, ktoré prijala súčasná pravicová vláda. Preferujú poznatkovú ekonomiku, ktorej základ tvorí vzdelaná a nie lacná pracovná sila. Dôraz kladie Smer na investície do vzdelania, vedy a výskumu. Predseda Fico v tejto súvislosti uviedol, že o zmeny sa budú snažiť už od januára, kedy chcú predložiť návrh na zavedenie druhej sadzby DPH. Na niektoré tovary ako potraviny a lieky by mala byť sadzba DPH nulová alebo desaťpercentná, dodal. Prísť chcú aj s návrhom na dobrovoľnosť pri vstupe do druhého dôchodkového piliera.

debata chyba