Vojaci a policajti odchodné dostanú

Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal v stredu balík piatich zákonov. Je medzi nimi aj novela zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, na základe ktorej budú mať po odchode do civilu naďalej nárok na výsluhový dôchodok, odchodné a výsluhový príspevok.

22.12.2004 18:18
debata

Policajtom a vojakom ostane nárok na výsluhový dôchodok vo výške 30 percent platu po 15 rokoch služby. Bude narastať až do výšky 60 percent platu po 30 rokoch služby. Novela limituje výšku odchodného 30 odslúženými rok­mi.

Doteraz horná hranica obmedzená nebola. Nárok na odchodné vznikne policajtovi a vojakovi tak ako doteraz, teda po piatich rokoch a za každý odslúžený rok sa bude zvyšovať o polovicu služobného platu až do 30 odslúžených rokov. Podmienky vyplácania výsluhového príspevku zostanú nezmenené až do 1. januára 2008. Od tohto času bude mať nárok na príspevok vo výške 50 percent priznaného platu každý odchádzajúci policajt a vojak už po troch rokoch služby. Doteraz museli v polícii alebo v armáde slúžiť aspoň päť rokov.

Nová právna úprava prinesie v budúcom roku úsporu  verejných financií vo výške 230 miliónov korún a v roku 2006 v sume  takmer 242 miliónov korún. Úsporné opatrenia schválenej novely spočívajú najmä v znížení nemocenského. Policajti a vojaci už nebudú dostávať stopercentnú náhradu platu počas celého roka v prípade dočasnej neschopnosti. Po novom budú mať po mesiaci nárok iba na sedemdesiatper­centnú náhradu. Výnimkou je služobný úraz alebo choroba z povolania.

Vojaci ani policajti už nebudú mať nárok na ošetrovné pri ošetrovaní člena rodiny ako doteraz. Ruší sa tiež možnosť poskytnúť náhradu cestovného pri rekreačnej a kúpeľnej starostlivosti.

Ďalším podpísaným zákonom je novela zákona o odpadoch, ktorá dáva podmienky likvidácie odpadu z elektrických a elektronických zariadení do súladu s normami Európskej únie. Výrobca bude v zmysle tejto normy povinný na vlastné náklady zabezpečiť nakladanie s odovzdaným elektroodpadom, pokiaľ pochádza z elektrozariadení z jeho výroby, predaja alebo dovozu.

Po súhlase prezidenta môže vstúpiť do platnosti aj novela zákona o majetkových vzťahoch a vysporiadaní majetkových nárokov v družstvách, novela zákona o uznávaní odborných kvalifikácií a zákon o dohľade nad finančným trhom.

debata chyba