Palko: Šátek pokračuje v intrigách

O tom, že intrigovanie voči najvyšším policajným funkcionárom bolo hlavným dôvodom odvolania šéfa Úradu boja proti korupcii Jozefa Šáteka, v stredu presviedčal poslancov minister vnútra Vladimír Palko. Za ďalšiu z intríg minister označil zverejnenú informáciu, podľa ktorej svojho bývalého najbližšieho spolupracovníka zosadil pre vyšetrovanie sporného nákupu áut ministerstvom vnútra za 56 miliónov korún.

20.01.2005 00:09
debata

Svoje argumenty Palko predložil výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť za zatvorenými dverami. „Koaliční aj opoziční poslanci boli s jeho vysvetlením spokojní. Po tomto rokovaní má minister plnú dôveru výboru,“ uviedol poslanec Roman Vavrík z SDKÚ. Výbor prijal Palkovo tvrdenie, že vyšetrovanie kšeftu s autami značky Opel na jeho ministerstve nemalo s odvolaním Šáteka nič spoločné. „Politické tlaky minister vylúčil a z tých jeho argumentov sme pochopili, že to bolo naozaj tak, ako to prezentoval,“ skonštatoval šéf výboru Robert Kaliňák zo Smeru.

Palko po rokovaní zopakoval, že pre pokračujúce zákulisné ťahy proti policajným kolegom nastal čas, keď musel proti Šátekovi zasiahnuť. „Bol som dlhé roky trpezlivý s pánom Šátekom. Odviedol veľa dobrej práce a ja som ho nechal pracovať, aj keď som vedel o jeho negatívnych vlastnostiach,“ povedal minister. Spomenul zároveň, že už keď nastupoval do úradu, si bol vedomý, že práve Šátek rokovaniami s politikmi mimo rezortu privodil pád bývalého ministra Pittnera.

Šátekove kroky v uplynulých mesiacoch mali smerovať proti policajnému viceprezidentovi Jaroslavovi Spišiakovi a aj samotnému šéfovi polície Antonovi Kulichovi. Jedným z problémov bol spor o vedenie úradu finančnej polície. „K tomu, čo povedal pán minister, nemám čo dodať,“ uviedol Kulich. „Nebudem sa k tomu vyjadrovať,“ reagoval podobne aj Spišiak. Hovoriť včera nechcel ani Šátek, ktorý sa podľa dostupných zdrojov už chystá na odchod z radov polície.

Minister vnútra včera zároveň oznámil, že informácia o vyšetrovaní nákupu oplov ako dôvodu odvolania pochádzala tiež od Šáteka a bola nasmerovaná priamo proti nemu. Keďže s tým však Palko podľa vlastných slov počítal, požiadal ešte v utorok šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika, aby prípadu venoval osobitnú pozornosť.

Úrad boja proti korupcii, ktorý Šátek riadil, začal nedávno preverovať okolnosti nákupu 140 vozidiel značky Opel Astra Classic Caravan. Autá ministerstvo kúpilo vlani v lete za 56 miliónov korún bez verejnej súťaže. Lukratívnu zákazku dostala firma Autotip, v ktorej je jedným zo spoločníkov vplyvný advokát Ladislav Kuruc. Jeho brat Pavol Kuruc je bývalým riaditeľom ekonomického odboru na ministerstve vnútra. Ekonomickej sekcii ministerstva, ktorá zodpovedá za postup pri verejnom obstarávaní, šéfuje Martin Cebo z KDH.

Pavol Kuruc včera pre Pravdu uviedol, že z rezortu odišiel pred dvoma rokmi. Potvrdil zároveň, že vlani pracoval pre firmu Autotip. Na obchode s ministerstvom sa však podľa jeho slov nepodieľal. „So sprostredkovaním tejto zákazky som nemal nič spoločné,“ uviedol Kuruc.

Ministerstvo tvrdí, že nákup oplov bol v súlade so zákonom. Postup bez výberového konania odôvodnilo tým, že autá dostalo od Autotipu za zvýhodnenú cenu, čo zákon v takomto prípade umožňuje. Podľa iných zdrojov však je možné autá s rovnakou výbavou kúpiť aj lacnejšie a ministerstvo tak prišlo o niekoľko miliónov korún. Prípadom sa minulý rok zaoberal aj bezpečnostný výbor parlamentu.

debata chyba