Ukradnutý obraz sa vrátil do Piešťan

Ukradnutý obraz Alfonsa Muchu je opäť v Piešťanoch. Už na prvý pohľad vidieť, že je poškodený a bude potrebovať ruky reštaurátorov. Obraz objavila česká polícia. Od policajtov z Českej republiky ho dnes priviezol generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany Milan Kramárik.

21.01.2005 18:08
debata

Ide o obraz Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia. Poškodenie je viditeľné na viacerých miestach, najviac v hornej časti obrazu, kde je zošúchaná farba.

„Chceme v čo najkratšom čase požiadať odborníkov zo Slovenskej národnej galérie a Vysokej školy výtvarných umení o zhodnotenie rozsahu poškodenia. Podľa toho, aký spôsob reštaurovania nám navrhnú, budeme postupovať ďalej,“ povedal v piatok pri predstavení obrazu v Piešťanoch Milan Kramárik. Dodal, že náklady na reštaurovanie obrazu nie sú pre kúpele problémom.

Vedeniu kúpeľov záleží na tom, aby sa na svoje pôvodné miesto do jedálne hotela Thermia Palace vrátil v máji 2006, keď bude hotel po rozsiahlej rekonštrukcii opäť otvorený. V Thermii bude vtedy už na rozdiel od minulosti moderné zabezpečovacie zariadenie, vrátane kamerového systému, takže ďalšia krádež obrazu by už nemala hroziť. V piatok obraz uložili do trezoru bezpečnostnej služby kúpeľov.

Obraz Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia namaľoval svetoznámy maliar v roku 1932 a zobrazil na ňom námet z kúpeľného prostredia s dievčaťom na vozíčku. Tým dievčaťom bola jeho chorá dcérka, ktorá sa v kúpeľoch viackrát liečila. Mucha obraz daroval vtedajšiemu nájomcovi piešťanských kúpeľov Alexandrovi Winterovi.

Devätnásteho októbra 2000 ho z hotela Thermia Palace ukradol doteraz neznámy páchateľ tak, že ho vyrezal príborovým nožíkom. Polícia Českej republiky obraz zhabala v závere minulého roka pri pokuse o jeho predaj záujemcovi z Rakúska.

Cena obrazu je podľa najnovšieho znaleckého posudku 3 milióny korún.

debata chyba