Fronc: Opakovanie je najspravodlivejšie

Maturitu z matematiky si podľa ministra školstva Martina Fronca zopakuje napriek tlaku študentov všetkých 2714 štvrtákov, ktorí si vybrali náročnejšiu - A úroveň testov. Zmenu v rozhodnutí pripustil len v prípade, ak by ju prijala Koaličná rada. Tá by sa mala zísť v stredu.

19.04.2005 17:56
debata

„Vnímam reakcie spoločnosti, študentov aj politikov. Ale po porade s právnikmi sa mi opakovanie testov pre všetkých 2714 študentov javí najspravodlivej­šie,“ povedal Fronc na utorkovej tlačovej konferencii. 

Opakovanie minister nariadil po tom, ako sa minulý týždeň dostali do rúk viacerým študentom testy aj so správnymi odpoveďami. Podľa predsedu vedeckej rady Štátneho pedagogického ústavu Jána Pišúta sa budú tieto problémy s odstupom vnímať len ako epizóda pri zavádzaní rozumných maturít. Zamestnanci ŠPÚ, ktorí zabezpečovali realizáciu maturít, urobili podľa neho počas niekoľkých rokov príprav, aj počas tohtoročnej realizácie množstvo dobrej práce. „Chybné testy tvorili len tri percentá všetkých testov,“ povedal Pišút.

Proti opakovaniu maturít sa chystajú v stredu protestovať študenti v približne dvadsiatich slovenských mestách.

debata chyba