Študenti proti maturitám tvrdo protestujú

Maturanti sa odmietajú zmieriť s opakovaním maturity pre všetkých, ktorí písali úroveň A. Protestujú a žiadajú ministrov odchod z funkcie.

20.04.2005 11:42
debata

Bratislava. Približne 400 študentov sa zišlo pred budovou ministerstva školstva, aby protestovalo proti opakovaniu maturitnej skúšky z matematiky. Transparentom Maturita nemá konca – odvolajme rýchlo Fronca a hromadným skandovaním vyzývajú ministra školstva Martina Fronca na odstúpenie z funkcie.

Fronc sa mal so zástupcami študentov stretnúť o 09.00 hodine, ale napokon stretnutie zrušil, pretože sa musel zúčastniť na Koaličnej rade. Prisľúbil im však, že sa s nimi stretne o 14.00 hodine. Študenti však majú pocit, že v tom čase už bude o všetkom rozhodnuté.

Organizátor minuloročného októbrového protestu proti maturitám Peter Baďura vyzýval študentov, že ak Fronc do nedele neodstúpi, aby sa v pondelok pridali k hromadnému štrajku.

Banská Bystrica. Na banskobystrickom Námestí SNP sa napriek dažďu zišla takmer tisícka študentov protestujúcich proti organizačným zmätkom v tohtoročných maturitách. Študenti z tunajšieho Gymnázia J. G. Tajovského a Gymnázia A. Sládkoviča a Katolíckeho gymnázia Š. Moysesa vykrikujú heslá ako „odstúpiť“, „ďakujeme“, či „za súdruha Fronca všetko robí sa od konca“.

Protestujúci študenti dokonca pálili fotografie ministra Martina Fronca.

Organizátori akcie uviedli, že požadujú, aby maturitné testy z matematiky nemuseli opakovať všetci študenti, ale len tí, ktorí videli správne odpovede. Protestujú ale aj proti novému systému maturít vôbec. Ten sa podľa nich mal zaviesť až po prijatí nového školského zákona a obsahovej reforme, ktorá má priniesť redukciu učiva.

**Trenčín. ** V centre Trenčína protestovalo aj napriek dažďu asi 1500 študentov. 
Na Mierové námestie prišli stredoškoláci z viacerých škôl v Trenčíne, z Bánoviec nad Bebravou, Púchova, Dubnice nad Váhom a Žiliny.  Podľa predsedníčky Študentskej rady pri Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne Ľubice Rozborovej študenti požadujú anulovanie písomnej skúšky z matematiky. 

„V žiadnom prípade nechceme opakovať matematiku. Minister má právo zmeniť vyhlášku zo dňa na deň a anulovanie písomnej skúšky z matematiky nie je pre nich žiadny problém,“ konštatovala. Študenti podľa Rozborovej nie sú pripravení, aby maturovali z piatich predmetov, keďže na to nemali ani dostatok seminárov. Za škandály okolo nových maturít žiadajú odstúpenie Fronca z funkcie. 

Stredoškoláci prišli na námestie v Trenčíne s asi dvoma desiatkami transparentov. Ich texty napríklad hlásali: „Fronc odstúp! Hanba ti!“, „Zmaturoval by minister dnes?“.
Na hodinu a pol trvajúcom protestnom zhromaždení študenti skandovali: Odvolajte Fronca, Fronc do Mexika, Cirkus Fronc, Zrušte Fronca. Pri slogane „Kto neskáče, ten je Fronc, hop hop hop“ poskakovalo celé námestie.

Stredoškolákov prišla podporiť aj predsedníčka Slovenskej rady rodičovských združení Júlia Toroková. „Lebo sú v práve,“ vysvetlila.

Košice. Odstúpenie ministra školstva Martina Fronca požadovala na protestnom zhromaždení v mestskej pešej zóne približne tisícka košických maturantov zo 16 gymnázií a odborných škôl. Zároveň spustili petíciu za jeho odvolanie pre „hrubé nezvládnutie kompetencií,“ ktorá potrvá do 10. mája a zašlú ju premiérovi Mikulášovi Dzurindovi.

Vystúpenie študentov v Košiciach bolo najväčšie od Novembra 89. Mladí ľudia vyšli do ulíc s transparentmi ako Nie sme pokusné králiky, Sme budúcnosť národa, s nami zametať nebudú a podobne. Skandovali za odstúpenie Fronca, štrngali kľúčmi a pískali. Niektorí mali oblečené špeciálne vyrobené „protifroncovské“ tričká. Na ospravedlnenie do školy im študentský parlament poskytol potvrdenie o účasti na štrajku. 

Medzi študentov prišla aj predsedníčka Slobodného fóra a poslankyňa NR SR Zuzana Martináková. Podľa jej slov ich podporia minimálne v tom, aby písomnú skúšku z matematiky nemuseli opakovať tí, čo nemali chybné zadanie.

debata chyba