Prezident: Fronc mal nájsť lepšie riešenie

Prezident Ivan Gašparovič pokladá nespokojnosť študentov s priebehom maturít za oprávnenú a majú podľa neho aj právo na demonštrácie. Zdôraznil, že študenti oprávnene pociťujú krivdu, ale nie je podľa neho potrebné napádať celý systém a ministerstvo školstva.

20.04.2005 15:35
debata

Prezident je však sklamaný, že sa nenašlo oveľa racionálnejšie a lepšie riešenie v prípade opakovania testov z matematiky. Keď už minister školstva nariadil opakovanie písomnej časti maturity z matematiky v úrovni A, treba to akceptovať a rešpektovať, dodal.

Gašparovič uviedol, že on osobne by zmenil posudzovanie tohto „druhého“ kola. Ak by študenti dosiahli horšie výsledky pri opakovanej písomke, tak by sa im zarátali výsledky prvého kola a naopak. „Tak by sa trochu odstránila krivda a študenti by boli spokojní,“ vyhlásil Gašparovič. 

Prezident neodpovedal priamo na otázku, či by mal Fronc abdikovať. „Našťastie nie som na jeho mieste, a tak sa takto rozhodovať nemusím,“ konštatoval. Pripomenul, že minister je členom koalície a je na nej, ako sa k nemu postaví. Na druhej strane uviedol, že požiadavka opozície na „hlavu ministra školstva“ vychádza z reality.

debata chyba