Socha Húna Attilu rozhnevala národniarov

Slovenská národná strana kritizovala vicepremiére pre európsku integráciu Pála Csákyho, ktorý sa v sobotu zúčastnil v Číčove na Žintom ostrove na odhlaení sochy hunského kráľa Attilu. Líder národniarov Ján Slota vyzval premiéra Mikuláša Dzurindu, aby od Csákyho požadoval "dištancovanie sa od jeho slov a aktu prihlásenia sa k zaujímavej väzbe na Attilu".

23.05.2005 17:06
debata

Národniari protestujú proti „hanebnému propagandistickému zneužitiu témy európskej integrácie Csákym na zdôvodnenie inštalácie sochy krutovládneho hunského vojvodcu Attilu“, uvádza sa vo vyhlásení Jána Slotu. Reagoval tak na Csákyho slová, ktorý na slávnostnom akte v Číčove hovoril okrem iného aj o Attilovom neuskutočnenom sne o zjednocujúcej sa Európe, v ktorej by národy nažívali v mieri. Csáky by mal podľa SNS odpovedať na otázku, či sa cíti byť podpredsedom vlády SR v Bratislave alebo vlády v Budapešti. 

SNS sa nepáči ani to, že vôbec prvú sochu hunského vodcu Attilu umiestnili práve na Slovensku. Podľa národniarov je to cielená provokácia a „pokračovanie glorifikácie staropohanského spôsobu života na Slovensku niektorými samosprávami a organizáciami maďarskej iredenty“. „Národniari a civilizované Slovensko jednoznačne odmietajú spájanie Attilu so súčasným Slovenskom a podsúvanie barbarských hunských metód krutovládcu za údajné zjednocovanie Európy,“ vyhlásil Ján Slota. Civilizované Slovensko nechce mať podľa jeho slov nič spoločné „s propagáciou násilných ´zjednocovateľov´ Európy typu Attilu, Džingischána, Napoleona, Hitlera či Stalina“.

Takmer trojmetrovú sochu Attilu odhalili v sobotu v obci Číčov v okrese Komárno. Sochu vytvorili drevorezbári Ottó Frech z Budapešti a miestny umelec Csicsói Géza Nagy.

debata chyba