ANO: Drgonec odišiel pre neuspokojené ekonomické ambície

Neuspokojené ekonomické ambície sú podľa predstaviteľov ANO za odchodom jej doterajšieho člena Jána Drgonca, ktorý opustil aj poslanecký klub a zaradil sa medzi nezávislých poslancov.

30.05.2005 12:21
debata

Podľa ANO chcel Drgonec pre seba získať právne zastupovanie firmy Transpetrol a pre svoju manželku požadoval získanie práv na hostiteľskú organizáciu pre Európske spotrebiteľské centrum. „Podľa informácií, ktoré máme a majú mimoriadne dôveryhodný charakter, v prípade súdneho sporu išlo o niekoľkomiliónovú zákazku,“ uviedol podpredseda ANO Jirko Malchárek. Aliancia podľa neho nemôže požiadavky podobného charakteru akceptovať. 

Odchod Drgonca označil Malchárek za „ranu do chrbta všetkým členom a priaznivcom ANO“. Dôvodmi, ktoré uviedol, podľa Malchárka „iba zakryl skutočné dôvody, pre ktoré sa rozhodol ANO ublížiť“. Ako podotkol, je to ako obohratá platňa a Drgoncom prezentované dôvody sú úplne identické s tými, ktoré udal pri odchode aj Viktor Béreš. Malchárek si nemyslí, že by Drgonca nasledovali aj ďalší členovia ANO, lebo netvoril základný pilier strany. 

O Drgoncovej budúcnosti na čele ústavnoprávneho výboru zatiaľ nie je rozhodnuté. „Nevieme momentálne odhadnúť ako sa bude správať vo vzťahu ku koalícii, zatiaľ sa prezentoval iba v oblasti posilňovania  pozície Súdnej rady, ktorej jej sám členom a mal snahu zvýšiť odmeny členom tejto rady,“ poznamenal Malchárek. Ako zdôraznil, aliancia nemieni ísť cestou revanšu a počká si na reálne kroky Drgonca v parlamente. Tiež sa poradia s koaličnými partnermi. Kým Drgonec tvrdí, že ANO dostala miesto predsedu ústavnoprávneho výboru NR SR preto, lebo „vo svojich radoch malo mňa ako renomovaného a veľmi uznávaného právnika na ústavné právo“, podľa Malchárka ide o súčasť dohody medzi ANO a ostatnými koaličnými partnermi, a nie o Drgoncovu zásluhu.

Ján Drgonec označil vyjadrenia ANO k jeho odchodu za „manipuláciu s faktami.“ Podľa neho predstavitelia ANO „poskytujú krivú výpoveď“, keď tvrdia, že dôvodom odchodu je jeho ambícia získať pre seba právne zastupovanie Transpetrolu. Ako ďalej uviedol, jeho manželka sa uchádzala o získanie štatútu Európskeho spotrebiteľského centra a Pavol Rusko ako minister hospodárstva v rozpore s predpismi Európskej únie priznal tento štatút čiastočne podnikateľskému subjektu.

„Toto je pravda, a nie to, čo je uvedené v stanovisku ANO,“ zdôraznil. Drgonec chcel podľa vlastných slov stranu opustiť už pred rokom, no stále čakal, že  „Rusko je iný, ako sa preukázal, že je“. Drgonec nemieni dobrovoľne opustiť post predsedu ústavnoprávneho výboru a počká si na stanovisko koalície.

debata chyba