Novú ulicu pomenovali po J. Kronerovi

Po hercovi Jozefovi Kronerovi je oddnes pomenovaná novovybudovaná ulica v centre Bratislavy. Tabuľu s jeho menom slávnostne odhalili jeho najbližší príbuzní - dcéra Zuzana a synovec Ján.

31.05.2005 13:23
debata

„Myslím si, že tvoj otec by bol hrdý, pretože ulice pretrvávajú aj stáročia,“ konštatoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Ľubo Roman v príhovore k Zuzane Kronerovej tesne pred odhalením tabule.

Na slávnostnom akte sa zúčastnili Leopold Haverl, Michal Dočolomanský, Juraj Nvota, Vlado Černý, Zita Furková, Anna Šišková, Zuzana Tlučková a ďalší herci, ktorí ocenili tento počin ako spomienku na veľkého umelca. Jána Kronera vôbec nemrzí, že ulica je krátka a neprejazdná. „Aspoň tu nebude autostráda, ale tichá ulica,“ povedal hercov synovec.

Podľa staromestského starostu Petra Čiernika toto pomenovanie má opodstatnenie, pretože majster Kroner často chodieval na blízke trhovisko na Žilinskej ulici, a tak jeho duch bude v tejto lokalite naďalej pretrvávať. 

Jozef Kroner sa narodil 20. marca 1924 v Staškove, v okrese Čadca. Ako profesionálny herec začínal v Slovenskom komornom divadle v Martine v období 1948 – 1956. V rokoch 1956 až 1984 bol členom činohry Slovenského národného divadla v Bratislave. Od  začiatku vytváral charakterové postavy v komediálnom i vážnom  repertoári a veľmi blízke mu boli tragikomédie. Jozef Kroner, ktorý zomrel 12. marca 1998 vo veku nedožitých 74 rokov, ostal významnou osobnosťou a prínosom pre národnú kinematografiu, divadlo, rozhlas, televíziu a kultúru vôbec.

debata chyba