ANO pôjde opäť proti KDH

Ruskova ANO sa v parlamente ani v budúcnosti nechystá podržať ministra KDH Martina Fronca. HZDS už znovu pripravuje do NR SR návrh na vyslovenie dôvery Froncovi a poslanci Pavla Ruska vo štvrtok potvrdili, že pri opätovnom hlasovaní ju ministrovi školstva nedajú.

03.06.2005 00:00
debata

Práve tento návrh HZDS na poslednej parlamentnej schôdzi spustil pre neochotu ANO podporiť ministra KDH koaličnú krízu.

Šéf poslaneckého klubu Pavol Minárik na stanovisko ANO reagoval, že kresťanskí demokrati by potom požiadali premiéra, aby odvolal Ruska z vlády. Ak by tak Mikuláš Dzurinda neurobil, KDH odíde z koalície.

Obe strany tvrdia, že tieto postoje nezmenia a v tejto chvíli nevylučujú ani predčasný koniec. ,,Nedovolím si odhadnúť ďalší vývoj," povedal Jirko Malchárek (ANO). „Radšej si nemyslím nič,“ reagoval na otázku, či koalícia dovládne, Pavol Minárik (KDH).

Návrh na ďalšie vyslovenie dôvery ministrovi Froncovi by malo podať HZDS už na najbližšej schôdzi. „Je to dosť pravdepodobné, takmer na 95 percent,“ povedal Ján Cuper. Pripustil, že strana podá návrhy na vyslovenie dôvery viacerým ministrom. Okrem Fronca by sa mohlo hlasovať aj o Danielovi Lipšicovi, Ľudovítovi Kaníkovi či Pavlovi Ruskovi. „Môžu to byť aj viacerí naraz, ak nebudeme spokojní s ich odpoveďami na interpelácie,“ dodal Cuper.

Pri poslednom hlasovaní o dôvere Froncovi na minulej schôdzi parlamentu ANO odišlo zo sály a minister ju nezískal. Malchárek včera potvrdil, že liberáli urobia napriek ultimátu kresťanských demokratov o odchode z koalície to isté aj tentoraz.

„Nenecháme sa vydierať ani donútiť, aby sme zmenili názor, ktorý považujeme za odôvodnený. Ak bude opakované hlasovanie, zachováme sa rovnako,“ povedal Malchárek. „Budeme to považovať za porušenie koaličnej dohody, dôjde k požiadavke na predsedu vlády, aby podal návrh na odvolanie ministra Ruska. Ak  to neurobí, definitívne odchádzame z koalície,“ reagoval Pavol Abrhan (KDH).

Podľa Abrhana sa pri hlasovaní o jednotlivých ministroch môže stať, že bez dôvery snemovne zostane celý kabinet. „HZDS ten projekt pravdepodobne pripraví tak. Návrh Smeru na vyslovenie nedôvery premiérovi zrejme neprejde, HZDS by však vo svojom postupe bolo úspešné,“ dodal Abrhan.

Malchárek tvrdí, že ak by parlament hlasoval o dôvere ostatných ministrov za KDH, poslanci ANO by boli za. Kresťanskí demokrati však nie sú jednotní pri prípadnom hlasovaní o dôvere Ruskovi, časť z nich uvažuje o tom, že by svoju podporu šéfovi ANO nedali. „Ja by som škrípal zubami, ale hlasoval by som za dôveru. A snažil by som sa presviedčať aj ostatných poslancov v klube, aby tak urobili,“ povedal Abrhan. Za vyslovenie nedôvery Ruskovi však KDH podľa neho nezahlasuje. „KDH sa zachová principiálne, budeme plniť koaličnú zmluvu,“ povedal Minárik.

Ak by Rusko pri hlasovaní o dôvere dopadol rovnako ako Fronc, ANO by to podľa Malchárka rešpektovalo. „Je právo KDH hlasovať ako chcú, zoberieme to na vedomie,“ dodal.

debata chyba