Online s Pavlom Ruskom

Vo vládnej koalíci to medzi KDH a ANO v poslednom období poriadne škrípe. Aliancia je nespokojná s reformou školstva a prácou ministra Martina Fronca, KDH zas má výhrady voči práci rezortu hospodárstva a jej ministrovi. Ako to všetko vníma minister hospodárstva SR a predseda ANO Pavol Rusko? Na vaše otázky bude dnes odpovedať na Pravda.sk.

17.06.2005 12:42
debata

Vládna koalícia sa rozpadla, aj keď na papieri ešte drží spolu. Kresťanskí demokrati totiž v máji vyhlásili, že už nie je koalíciou poslaneckých klubov, ale len ministrov. Stalo sa tak po tom, čo ANO v parlamente hlasovala proti školnému. Vzťahy medzi KDH a ANO sa ocitli na bode mrazu.

Menšinovej koalícii Mikuláša Dzurindu, ktorej zostáva ešte 14 mesiacov vládnutia, sa tak budú v parlamente ešte ťažšie ako doteraz presadzovať zákony. Neisté sú aj ministerské kreslá, najmä ak by opozícia navrhla odvolanie ministra za ANO. Kresťanskí demokrati totiž nevylúčili, že takýto návrh podporia. „Cítime sa slobodní pri každom prijímaní rozhodnutí v Národnej rade,“ povedal šéf KDH Pavol Hrušovský.

Výhrady má KDH najmä k predsedovi ANO, ktorý je ministrom hospodárstva. Hrušovský ho obvinil, že do koalície vniesol bezcharakterný štýl a jeho účasť v nej sa tak stala problémom. „KDH hľadá spôsob riešenia štýlu politiky Pavla Ruska,“ vyhlásil Hrušovský. Nespresnil však, čo tým myslí.

Podľa Ruska majú koaličné nezhody na svedomí kresťanskí demokrati, lebo nerešpektujú iné názory „Už som si na ich útoky zvykol,“ konštatoval Rusko podľa SITA.

Koalícia podľa politologičky Dariny Malovej napriek problémom dovládne do riadnych parlamentných volieb. „Strany stále spája záujem byť vo vláde a mať na kľúčových miestach v štáte svojich ľudí,“ zdôraznila Malová. Podľa nej by v tejto situácii ani KDH, ani ANO odchodom z koalície veľa nezískali.

 
debata chyba