Nevidiaci dostanú hlasových pomocníkov

Nevidiaci a slabozrakí budú mať uľahčenú orientáciu v meste. Telekomunikačný úrad SR totiž dovolil prevádzkovanie povelových súprav pre nich na vyhradených frekvenciách 87,050 MHz a 87,100 MHz.

01.07.2005 12:48
debata

Tieto zariadenia bude možné využiť v mestskej doprave - na zastávkach MHD napríklad zahlásia číslo linky, smer jazdy a vodiča budú informovať o nástupe nevidiaceho do vozidla. V meste môžu byť inštalované ako informačné hlasové stĺpy, orientačné zvukové majáky na križovatkách, v podchodoch, pri nemocniciach a úradoch. Budú informovať o miestach dôležitých pre orientáciu, o umiestnení priechodu, o umiestnení a smere eskalátora.

„Pre nevidiace a slabozraké osoby sú akustické signalizačné a informačné zariadenia mimoriadne dôležitým a postupne sa rozširujúcim nástrojom zvyšovania ich samostatnosti a bezpečnosti pri pohybe na verejných komunikáciách, v stavbách a pri využívaní verejnej dopravy,“ vysvetlil Branislav Mamojka, predseda Únie nevidiacich a slabozrakých. 

Podľa jeho slov sa už v Čechách tento systém veľmi dobre osvedčil. Hlasnú informáciu zo zariadenia budú počuť všetci v okolí, ale aktivovať sa bude malým zariadením, ktoré budú nosiť nevidiaci so sebou. Podľa Mamojku už niekoľko takýchto informačných zariadení fungovalo v Žiline a Bratislave, čakalo sa však na pridelenie frekvencií. Medzi nevidiacimi preto doteraz neboli rozšírené ani malé vysielačky na aktiváciu. Tie bude distribuovať aj únia, ktorá bude presadzovať aj inštalovanie zariadení na dôležitých miestach.

Technické vlastnosti zariadení musia byť v súlade s požiadavkami príslušnej európskej normy, informoval hovorca teleko­munikačného úradu Roman Vavro. Na zariadeniach je zakázané vykonávať akékoľvek elektrické alebo mechanické úpravy, ktoré by mohli zmeniť ich technické parametre, pripojovať vysokofrekvenčné zosilňovače alebo vonkajšie antény.

debata chyba