Rusko previedol podniky na švagrinú

Spoločnosť, na ktorú minister Pavol Rusko po vstupe do politiky previedol svoje podniky, vlastní jeho švagriná, 27-ročná rocková speváčka Magda Vyletelová. Vyplýva to z účtovnej závierky firmy ZT Slovakia trading, podľa ktorej táto mladá líderka skupiny P.S. figuruje ako 98-percentná spoločníčka s podielom za 50 miliónov.

10.08.2005 00:00
debata

Zvyšné dve percentá v hodnote milión korún sú napísané na Ruskovu dlhoročnú asistentku Vieru Kudličkovú. Samotný Rusko, ktorý sa svojím vplyvom vo firme prepojenej aj so stranou ANO nikdy netajil, však medzi spoločníkmi uvedený nie je.

,,Nebudem sa k tomu vôbec vyjadrovať," reagovala včera na tieto skutočnosti Vyletelová, ktorá je mladšou sestrou Ruskovej manželky Viery. Pravda sa tak od nej nedozvedela ani odpoveď na otázku, odkiaľ 50 miliónov investovaných do spoločnosti vzala.

Rusko sa na tému okolo jeho vzťahov s firmou ZT Slovakia trading odmieta baviť už od minulého týždňa. Rovnako ani včera nechcel vysvetliť, ako to s jeho pozíciou v spomínanej spoločnosti naozaj je. ,,Majetkové priznanie Pavla Ruska za rok 2004 je v rozsahu stanovenom zákonom verejne prístupné na internetovej stránke Národnej rady," zopakoval v utorok jeho stanovisko generálny sekretár ANO Juraj Puchý.
Uvedené údaje o zložení spoločníkov v ZT Slovakia trading vyplývajú z účtovnej závierky firmy za rok 2003. Dokumenty teraz doručila do zbierky listín obchodného registra na bratislavskom okresnom súde.

Ešte koncom roku 2002, po vstupe do politiky, pritom šéf ANO hovoril, ako svoje majetkové pomery sprehľadnil tým, že podiely z iných firiem previedol na ZT Slovakia trading, kde vlastní akcie. V majetkovom priznaní z tohto obdobia šéf ANO uvádza vlastníctvo akcií v hodnote 10,5 milióna korún. V dokumentoch firmy z nasledujúceho roka však Rusko medzi spoločníkmi a akcionármi ZT vôbec nefiguruje. Rovnako jeho meno nie je ani nikdy nebolo uvedené v orgánoch spoločnosti.

Podľa obchodného registra eviduje spoločnosť spolu 102 akcií na meno v listinnej podobe. Hodnota jednej akcie je 500-tisíc korún.

ZT Slovakia trading, ktorú v minulosti Rusko označoval za rodinnú firmu, sídli na rovnakej adrese ako televízia Markíza. Členkou predstavenstva v nej do júna 2003 bola aj moderátorka Markízy a vizážistka Lenka Šóošová. V dozornej rade sedela v tom istom čase terajšia asistentka poslankyne za ANO Ivety Henzélyovej Andrea Gbelcová. Tá v minulosti v parlamente asistovala tiež Eve Černej.

Speváčka Vyletelová je v súčasnosti členkou predstavenstva. Aj kapela P.S. má pritom blízko k televízii Markíza a jej spriazneným spololočnostiam. Svoju kariéru skupina začala v roku 1999 vystúpením na Dni otvorených dverí Markízy. Prvý album jej vydala agentúra Forza, ktorej šéfuje Ruskov bývalý obchodný partner Ján Kováčik.

Práve spoločnosť ZT rozostavala Ruskovi na jeho pozemku v Záhorskej Bystrici vilu za niekoľko desiatok miliónov. Stavba stále nie je dokončená. Okrem toho z obchodného registra vyplýva, že ZT je spoločníkom vo firmách Fajn Production, Falcon safety, Lenox, Trapex, v ktorých Rusko voľakedy pôsobil. Zároveň má účasť aj v Edícii Markíza a je tiež jediným spoločníkom vo firme Aurum Verde spojenej s ANO.

debata chyba