Čo ostalo po ministrovi Ruskovi

Dva roky pôsobenia Pavla Ruska v rezorte hospodárstva a v podnikoch, kde má vplyv, cítiť najmä na ich súčasnom personálnom obsadení.

25.08.2005 09:11
debata

K prvým Ruskovým personálnym výmenám patrilo odvolanie šéfa agentúry SARIO, ktorá zabezpečuje servis pre zahraničných investorov. Dosadil tam Jána Bajánka, ktorý sa mal stať prvým šéfom Markízy. Po tom, čo sa Bajánek neosvedčil, Rusko niekoľkokrát vždy na pol roka poveril riadením agentúry Romana Kuruca, ktorý je iba od apríla jej riaditeľom.

Problémom, s ktorým SARIO zápasilo pod viacerými ministrami a aj za Ruska, je strata nezávislosti. „Prečo vám vadí, že SARIO nie je nezávislé? Dosť sa vám čudujem, že neviete rozlíšiť politickú úlohu ministra a nejakej agentúry. Na začiatku sú stretnutia so mnou a to platí pri všetkých investoroch. My im dávame termíny, sledujú sa, chodia na porady, je to súčasť ministerstva,“ vysvetľoval v rozhovore pre Pravdu Rusko.

„Jeho vplyv na chod agentúry bol veľmi veľký. Negatívne sa to prejavilo napríklad v tom, že agentúra stratila autoritu pri rokovaní s ostatnými subjektmi štátnej správy. Nerešpektovali ju,“ povedal nemenovaný zdroj z agentúry SARIO. Po Ruskovi ostanú otvorené rokovania s dodávateľmi Kie, ale takisto splnenie termínov dokončenia cesty pre Kiu. Tá je z jednej strany blokovaná políciou. Manažér projektu Hyundai/Kia Stanislav Vinc (tieňový minister výstavby za ANO) sa dnes (vo štvrtok) stretne s Ivanom Miklošom, ktorý je poverený vedením ministerstva.

Ľudia v energetike
Ruskov vplyv najviac cítiť v Slovenských elektrárňach. Ruskove piliere v kontrolnom orgáne elektrární sú Gabriel Fischer, Ján Kašprišin a Ján Smolen. „Sú prepojení na Ruska buď priamo, alebo cez jeho kamarátov,“ uviedol pre Pravdu zdroj blízky vedeniu elektrární, ktorý si neželal byť menovaný. Prepúšťanie a prijímanie nových ľudí má zase v elektrárňach na starosti exposlankyňa za ANO Kamila Jandzíková. Tá odmieta, že by sa dostala do elektrární vďaka Ruskovi. Podobné prepojenie nepripúšťa ani člen ANO Ján Olexa, ktorý šéfuje dcérskej spoločnosti elektrární – Ochrana a bezpečnosť SE.

Svojich ľudí má Rusko aj v kontrolnom orgáne Nafty Gbely, kde sú jeho stranícky kolega a podnikateľ Igor Šipula, ktorý sám priznal, že nemá skúsenosti v energetike, a tiež Ruskov poradca, právnik Bruno Čanády.

Personálne nominácie boli jednou z vecí, na ktorej sa Rusko nepohodol s bývalým ministrom Robertom Nemcsicsom. „Dal mi zoznam niekoľko desiatok ľudí, ktorých som mal dosadiť do rôznych podnikov,“ spomína Nemcsics. Politiku „jedného muža“ Rusko presadzoval aj pri projektoch ako Hankook či dostavba jadrovej elektrárne Mochovce. To mu často vyčítali aj koaliční partneri. „Pri Mochoviach bolo jasné stanovisko vlády, dostavať bez účasti štátu. Napriek tomu Rusko dohodol s Enelom v aktuálnom investičnom pláne štátne záruky,“ dodáva Nemcsics.
Investície, privatizáciu elektrární či dostavbu Mochoviec však Ruskov odchod neovplyvní. „Rozhodujúce slovo má aj tak vždy vláda,“ dodáva Nemcsics.

Ruch v turizme
Pavol Rusko bol spriaznenou dušou aj pre mnohých podnikateľov v oblasti cestovného ruchu. Vďaka „desatoru cestovného ruchu“ sa pokúsil presadiť zrýchlenie riešenia investícií na chránených územiach a zjednodušenie obchodovania s pamiatkami.

Najmä pri investíciách do cestovného ruchu navrhol prehodnotiť hranice chránených území a znížiť stupne ochrany tam, kde investori majú záujem stavať nové hotely, zjazdovky, akvaparky či reštaurácie a kde je možná dohoda s ochranármi.

„Za posledné obdobie sa pre cestovný ruch urobilo oveľa viac ako roky predtým. Niekoľko materiálov je rozpracovaných. Ak by sa ich podarilo naplniť, boli by prínosom pre odvetvie cestovného ruchu. Preto verím, že budúcnosť nezastaví rozbehnuté procesy a projekty,“ doplnil Gabriel Kuliffay, šéf sekcie cestovného ruchu na ministerstve hospodárstva.

debata chyba