Politológ: HZDS nemá vyjasnené postoje

Príčinou klesajúcich preferencií ĽS-HZDS, ktorá v prieskume agentúry MVK prvýkrát klesla pod hranicu desiatich percent, sú podľa politológa Grigorija Mesežnikova dlhodobo nejasné postoje strany.

03.10.2005 17:50
debata

„Z pohľadu voliča ĽS-HZDS nevysiela správne signály. Ide najmä o údajné koketovanie s účasťou na koaličnej spolupráci s niektorými z vládnych strán a o podozrenie, že nepriamo podporuje vládnu koalíciu,“ myslí si Mesežnikov. ĽS-HZDS podľa neho dopláca tiež na socio-demografické zmeny a na to, že nevie osloviť nových voličov.  „ĽS-HZDS stratila istú dynamiku,“ dodal s tým, že o voličov oberá ĽS-HZDS aj SNS. ĽS-HZDS začiatkom septembra podpísala spoluprácu s Pravou SNS a Zjednotenou SNS, ktoré sú kritikmi pomerov v SNS.

Politológ Miroslav Kusý vidí dôvod poklesu preferencií ĽS-HZDS v „politikárčení“. „Základňa by pravdepodobne chcela spoluprácu so Smerom a to, že sa tomu vedenie bráni, spôsobuje odliv voličstva,“ uviedol pre Kusý.

Jána Kovarčíka z ĽS-HZDS informácia o 9,9-percentnom výsledku v prieskume MVK zaskočila. Mohli to podľa neho spôsobiť odchody poslancov z poslaneckého klubu. Naposledy opustili klub poslanci Eduard Kolesár a Karol Džupa, ktorí sa rozhodli hlasovať s koalíciou. „Som presvedčený, že tento trend sa zastaví a pred voľbami do VÚC budeme mať stúpajúcu tendenciu,“ vyhlásil. Podľa Kovarčíka privodí obrat predvolebná kampaň a to, že predstavitelia ĽS-HZDS začnú chodiť medzi voličov. V parlamentných voľbách chce ĽS-HZDS podľa neho dosiahnuť minimálne tú hranicu, ktorú dosiahla vo voľbách v roku 2002 (19,5 percenta).

Politológia komentovali aj opakovaný prepad preferencií Aliancie nového občana (ANO). Pre Kusého je to potvrdenie, že ANO bola stranou na jedno použitie – na vstup do vlády – a keď strana z vlády odišla, tak to voliči a členovia pociťujú ako sklamanie. „Preto do tej strany vstupovali, lebo tam cítili šancu, žiadne iné motívy tam neboli,“ myslí si Kusý. Podľa Grigorija Mesežnikova sú vyhliadky ANO do budúcnosti skôr pesimistické. „Ten trend je veľmi nepriaznivý, môže sa zafixovať a potom už táto strana nebude pre svojich voličov predstavovať alternatívu, ktorá môže získať dostatočnú podporu,“ konštatoval Mesežnikov. 

Generálny sekretár ANO Juraj Puchý nehodnotí situáciu dramaticky. „Naši voliči čakali na signál, či a v akej zostave pôjde aliancia ďalej a ten signál im dáme tento týždeň, keď zvolíme nových podpredsedov a budeme ďalej prezentovať témy ako nové pracovné miesta a moderný pohľad na školstvo a rodinu,“ uviedol pre Puchý.

Ľubomír Lintner, ktorý sa spolu s ďalšími šiestimi poslancami odštiepil od ANO, považuje pokles preferencií aliancie za logický dôsledok situácie, „keď sa predseda Rusko, ktorý nebol schopný sebareflexie, zbavil svojich najbližších spolupracovníkov spôsobom, ktorý vôbec nie je v súlade s demokratickými pravidlami“. O využití tohto voličského potenciálu založením nového politického subjektu zatiaľ Lintner nechcel hovoriť.

debata chyba