Kaník sa vraj radil s Dzurindom

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník sa rozhodol podať demisiu po rozhovore s premiérom Mikulášom Dzurindom. "Je prirodzené, že takéto vážne rozhodnutie som konzultoval," povedal Kaník po rokovaní vlády. Zopakoval, že sa rozhodol dobrovoľne a sám.

05.10.2005 17:03
debata

Nemá pritom pocit, že by konal v konflikte záujmov, keď rodinná firma požiadala o príspevok zo štrukturálnych fondov Európskej únie. „Chyba nebola vo vecnej podstate toho, že bolo požiadané o príspevok, len v podcenení škandalizácie,“ uviedol minister. Dúfa, že jeho nástupca bude zárukou, aby spustené reformy v rezorte boli dotiahnuté do konca. Náhradník je podľa neho plne v rukách SDKÚ.

Kaník oznámil, že podá vo štvrtok 13. októbra prezidentovi demisiu.

 

 

Dzrinda privítal Kaníkovu demisiu

Premiér Mikuláš Dzurinda privítal rozhodnutie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovíta Kaníka podať demisiu. 

„Vítam demisiu preto, lebo minister Kaník sa dopustil chyby a vyvodil z nej konzekvencie,“ povedal dnes po skončení rokovania vlády Dzurinda. Dodal, že sám sa dozvedel o Kaníkovej chybe z médií a vzápätí mu to aj vytkol. „Hovorili sme spolu o nej na stretnutí v Prešove a v utorok sme mali spoločný rozhovor, po ktorom sa pán minister rozhodol,“ dodal Dzurinda.

Premiérovi je však tejto chyby ľúto, pretože minister Kaník urobil podľa neho v rezorte „veľmi veľa dobrej práce“ a sám pripravil tri kľúčové reformy – sociálneho systému, dôchodkového zabezpečenia a trhu práce. „Som mu za túto prácu vďačný,“ konštatoval.

Dzurinda zatiaľ nemá predstavu o náhradníkovi za ministra Kaníka a plánuje o tom rokovať aj s ďalšími predstaviteľmi SDKÚ. Premiér však upozornil, že Kaníkov nástupca by mal byť odborníkom v oblasti sociálnych vecí, keďže doterajší minister nasadil „latku pomerne vysoko“. 

Bývalé kauzy ministra práce, sociálnych vecí a rodiny považuje premiér za mediálne bubliny, ktorými opozícia vytvárala dôvod na Kaníkove odvolanie. „Spadali do obdobia, keď ešte ministrom nebol, ale bol živnostníkom a pretĺkal sa tak, ako sa pretĺkajú tisíce ďalších. Uchádzal sa o istý generálny pardon tak ako iní,“ dodal Dzurinda.

Kaník pri odôvodnení svojej ohlásenej demisie zdôraznil, že on a jeho rodina urobila chybu, keď rodinná firma požiadala o príspevok zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Za chybu to považuje preto, že nedocenil, ako sa škandalizácia používa ako nástroj mocenského boja.

Kaník vo vláde svoje rozhodnutie nevysvetľoval

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník na vláde nevysvetľoval svojim kolegom, prečo sa rozhodol podať demisiu. Minister spravodlivosti Daniel Lipšic uviedol, že Kaník ich s dôvodmi svojho rozhodnutia neoboznámil. Skutočnosť, že Kaník podá demisiu, oznámil na rokovaní kabinetu premiér Mikuláš Dzurinda, dodal. Ak sa Kaník rozhodol opustiť ministerský post pre žiadosť jeho rodiny o poskytnutie prostriedkov z eurofondov, tak sa rozhodol správne, vyhlásil Lipšic. Minister spravodlivosti doplnil, že podľa jeho mienky člen vlády nemôže mať žiadne podnikateľské aktivity.

debata chyba