Zahraniční Slováci potrebujú pomoc

Väčšina slovenského národa si neuvedomuje, že jeho tretina žije za hranicami. Na zachovanie kultúry krajanov, ktorá je súčasťou slovenskej, potrebujú zahraniční Slováci pomoc.

24.10.2005 18:11
debata

Povedala to v Békešskej Čabe riaditeľka Domu slovenskej kultúry a úradujúca predsedníčka Čabianskej organizácie Slovákov Anna Istvánová.

Slováci žijúci v Maďarsku podľa Istvánovej počujú všade, ako maďarský štát podporuje Maďarov žijúcich v zahraničí. „Máme to nejako v sebe, že očakávali by sme niečo podobné,“ konštatovala.

„Myslím si, že väčšina slovenského národa si ešte stále neuvedomuje, že jeho tretina žije za hranicami, a medzi nimi sú aj Slováci v Maďarsku, ktorých má na dosah ruky, a ktorí sú prakticky už v stave asimilácie, odkiaľ sa späť nevrátia. Ale pretrvávať v súčasnom stave dokážu ešte dlho a k tomu potrebujú pomoc,“ podotkla riaditeľka slovenského domu.

Hodnoty, ktoré krajania uchovávajú, sú podľa jej názoru časťou slovenskej národnej kultúry takisto, ako aj kultúry maďarského národa v Maďarsku. „Preto považujem za dôležité, aby materská krajina, ale najmä príslušníci materského národa si uvedomili, že majú hodnoty na dosah ruky, ktoré potrebujú pomoc. Možno to netreba dávať tak, ako to robí maďarský štát zahraničným Maďarom, nehovorím o nejakej reciprocite, ale to, čo sa môže, by bolo dobré, keby sa dalo, a nielen sľúbilo,“ poznamenala.

Nedodržiavané sľuby môžu podľa jej vyjadrenia pokaziť aj to, čo sa urobilo vytrvalou prácou za ostatných 15 rokov. V kruhu slovenskej menšiny v Maďarsku vznikol vzťah voči materskému národu, ktorý zatiaľ ako taký, nepoznali. 

„Vykonávame vedomú činnosť v záujme toho, aby si Slováci hociktorej vekovej skupiny v Maďarsku uvedomovali, čo znamená krajina ich predkov, že Slovensko je materskou krajinou, že pre nás to niečo znamená, že tam máme svoje korene. Robíme to vedome, ale keď sme už niečo dokázali, nech sa to nekazí tým, že nám sľúbia niečo, potom nám to nedajú. Nemusí sa sľúbiť, potom z toho nezostáva horkosť,“ konštatovala Istvánová.

Ako zdôraznila, neznamená to, že z materskej krajiny nedostávajú žiadnu podporu, mnohé granty pomohli ich práci, za čo je vďačná, ale sú prípady nesplnených sľubov a dlhších omeškaní prisľúbenej podpory.

O vzťahu mesta k slovenskej menšine povedala, že ten je vyrovnaný. „Mesto Békešská Čaba nám vychádza v mnohých veciach v ústrety, veď napríklad by sme nemali Dom slovenskej kultúry, keby nám pôvodnú budovu nedarovalo mesto zadarmo. Teraz podporuje mesto výstavbu jednej sály, ktorá je vo vlastníctve miestnej slovenskej samosprávy s 10 miliónmi forintov (vyše 1,5 milióna Sk). Samozrejme to neznamená, že žijeme bezproblémovo medzi sebou, ale problémy si vyriešime a pomáhame si navzájom,“ uzavrela riaditeľka Domu slovenskej kultúry rozhovor.

debata chyba