Polícia rozohnala Slovenskú pospolitosť

Zhromaždenie Slovenskej pospolitosti pred pamätníkom Ľudovíta Štúra v Modre rozohnala v sobotu polícia.

29.10.2005 18:44 , aktualizované: 19:30
debata

Na zásahu proti približne 200 manifestujúcim, ktorí sa prišli pokloniť k hrobu Ľudovíta Štúra a potom pochodovali mestom k jeho pamätníku na námestí, sa podieľalo niekoľko desiatok policajtov, ťažkoodenci, príslušníci jazdeckej aj kynologickej polície. 

Incident sa začal krátko po tom, čo sa niektorí aktivisti Slovenskej pospolitosti snažili roznášať medzi prizerajúcich sa účastníkov letáky a propagačné materiály. Polícia im začala kontrolovať identifikačné karty a občianske preukazy. Vzápätí sa hŕstka príslušníkov Slovenskej pospolitosti v čiernych uniformách a rečníci z tribúny ohradili voči takémuto postupu. Začali skandovať heslá a kontrolujúcich policajtov obkľúčili. Hneď nato zasiahli ťažkoodenci, ktorí demonštrujúce zhromaždenie rozohnali obuškami a rozdelili na menšie skupinky pozdĺž chodníkov. Po incidente celé zhromaždenie polícia vytlačila do oploteného dvora na okraji Modry, odkiaľ ich potom vyviezol autobus von z mesta.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR Silvie Mihálikovej na zhromaždení došlo k odchýleniu od ohláseného programu tým, že účastníci roznášali letáky s obsahom ľudového programu Slovenskej pospolitosti, ktorý napĺňal skutkovú podstatu trestného činu podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov. Konkrétne malo ísť o šírenie antisemitských a xenofóbnych nálad, otvorené odmietanie režimu parlamentnej demokracie a spochybňovanie základných ústavných práv určitých skupín obyvateľov. To bol dôvod na rozpustenie zhromaždenia. Výzvu polície však účastníci zhromaždenia nerešpektovali, preto boli nasadené poriadkové sily. Dve osoby zadržali pre podozrenie zo spáchania trestného činu a tri ďalšie boli predvedené na policajné oddelenie, dodala Miháliková.

debata chyba