Pospolitosť: Zásah bol ako masakra

Vodca Slovenskej pospolitosti - Národnej strany Marián Kotleba prirovnal sobotňajší policajný zásah na zhromaždení v Modre k masakre v Černovej v roku 1907.

30.10.2005 13:23
debata

Povedal to v nedeľu počas pietnej spomienky na obete černovskej masakry na cintoríne v mestskej časti Ružomberka – v Černovej. "Oproti černovskej tragédii je to iné jedine v tom, že do nás policajti nestrieľali, ale nás bili obuškami,“ dodal Kotleba. Pri pomníku padlých Černovčanov sa dnes zišlo asi 60 členov a sympatizantov Slovenskej pospolitosti. Po pietnom akte, pri ktorom položili na hrob vence, účastníci zhromaždenia navštívili rodný dom Andreja Hlinku. Dozeralo na nich viac ako 50 policajtov, niektorí zo špecializovaných jednotiek. Podujatie sa podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Jany Balogovej zaobišlo bez incidentov.

Policajti v sobotu zasiahli v Modre počas zhromaždenia zorganizovaného Slovenskou pospolitosťou pri príležitosti 190. výročia narodenia Ľudovíta Štúra. Zadržali dve osoby a na políciu predviedli ďalších troch účastníkov podujatia. Problémy začali po tom, ako sa zmenil program a účel zhromaždenia oproti avizovaným informáciám. Organizátori začali rozdávať letáky, ktorých obsahom bol ľudový program politickej strany Slovenskej pospolitosti s prvkami napĺňajúcimi skutkovú podstatu trestného činu podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov. Konkrétne šlo napríklad o šírenie xenofóbnych antisemitských nálad, otvorené odmietanie princípov parlamentnej demokracie, či spochybňovanie základných ústavných práv určitých skupín obyvateľov.

Tragédia v Černovej sa odohrala 27. októbra 1907. Tamojší obyvatelia vtedy žiadali, aby miestny kostol, ktorý si sami financovali a postavili, posvätil ich rodák Andrej Hlinka. V tom čase ho cirkevná vrchnosť suspendovala, na vysviacku teda prišiel spišský biskup Alexander Párvy. Ľudia mu však zahatali cestu a zabránili vojsť do dediny. Reakciou na ostrý protest Černovčanov bola paľba do davu z pušiek maďarských žandárov. Dovedna zahynulo 15 ľudí, 10 z nich sa zranilo ťažko a 60 ľahšie. 

debata chyba