Pospolitosť podáva trestné oznámenia

Predstavitelia Slovenskej pospolitosti žiadajú, aby boli všetci policajti, ktorí zasahovali na zhromaždení v Modre, "prísne potrestaní" a vylúčení z Policajného zboru. Vodca Slovenskej pospolitosti Marián Kotleba tvrdí, že zhromaždenie bolo rozpustené v rozpore so zákonom, preto podali sedem trestných oznámení.

31.10.2005 22:12
debata

„Zodpovednosť nesú nielen tí, čo to nariadili, ale aj tí, ktorí zásah vykonali. Uposlúchnutie nezákonného príkazu ich totiž trestnej činnosti nezbavuje,“ povedal Slavomír Jančok, hlavný vedúci spriateleného občianskeho združenia Jednota slovenskej mládeže. Zásah bol podľa neho vopred pripravovaný.

„Zhromaždenie sme riadne nahlásili, takže jeho rozpustenie bolo v rozpore so zákonom. Veliaci dôstojník nám navyše odmietol povedať dôvod, prečo zhromaždenie rozpúšťa,“ hovorí Jančok. Ďalšie trestné oznámenie podávajú preto, že bolo údajne niektorým členom pospolitosti bránené zúčastniť sa a preto, že po rozpustení im zase policajti mali brániť v odchode.

„Dobytčím koridorom nás, ale aj ľudí, ktorí nie sú našimi členmi, hnali na miesto, kde sme boli nezákonne držaní pod hrozbou použitia hrubej sily,“ uviedol. Policajti sa mali údajne dopustiť aj sexuálneho obťažovania voči dvom členkám Slovenskej pospolitosti, ktoré tiež podali trestné oznámenia. V súvislosti s víkendovými udalosťami tak podali predstavitelia pospolitosti sedem trestných oznámení, pričom dohromady ich je už niekoľko desiatok, doplnil Kotleba. Policajtov označil Kotleba v tejto súvislosti za „potlačovací aparát totalitného režimu“.

„Celá táto mašinéria tvrdí, že dôvodom je náš program, ten je ale riadne zaregistrovaný na ministerstve vnútra a predniesli sme ho už veľakrát, napríklad aj 13. marca za účasti 500 policajtov v Bratislave. To nebol trestný čin? Nikto zatiaľ nedokázal, že program Slovenskej pospolitosti je nejako závadný, takže sa nemôžeme jeho rozdávaním dopúšťať trestného činu,“ myslí si Kotleba. Jeho pobočník Ján Kopúnek hovorí, že nebudú mať „akýkoľvek problém“ obhájiť ho na súde. „A ak bude treba, tak oblasť uplatňovania ľudských práv voči národnostným menšinám v ňom upravíme tak, ako ich uplatňuje Izrael voči iným krajinám,“ vyhlásil.

V rozpore so zákonom boli podľa Kotlebu aj nedávne domové prehliadky uňho a u Kopúnka, pri ktorých im polícia údajne odobrala všetky stranícke materiály, čím im mala znemožniť podať kandidátku do volieb do VÚC. Polícia podľa Kotlebu nereaguje ani na dôkazy, ktoré jej Slovenská pospolitosť predložila v súvislosti s fyzickým napadnutím jeho osoby a jeho matky. „Ide o príliš dlhodobý a rozsiahly súlad udalostí na to, aby sme mohli hovoriť o nejakej náhode,“ hovorí Kotleba. Jeho pobočník Kopúnek tvrdí, že polícia dostala za úlohu do troch týždňov zlikvidovať Slovenskú pospolitosť. „Toto rozhodnutie je z určitých kruhov, ktoré nie sú vlastné slovenskému národu a dlhodobo sa aj vo svete dopúšťajú bezprávia,“ povedal Kopúnek.

Kopúnek odmieta, že program Slovenskej pospolitosti je xenofóbny či antisemitský. Za policajnými zásahmi je podľa neho obava, že ak sa dostane Slovenská pospolitosť k moci, tak prehodnotí privatizáciu od roku 1989 a „veľa ľudí príde o svoj nezákonne nadobudnutý majetok“. Ich súčasná popularita medzi ľuďmi sa podľa ich informácií pohybuje na úrovni päť percent. Na vstup do politiky sa údajne pripravujú už od roku 1993, pričom spolupracovali aj s Miroslavom Dolejším, „ktorý bol v Čechách zlikvidovaný“.

Slovenská pospolitosť chce dať na Generálnu prokuratúru návrh na zrušenie Komunistickej strany Slovenska a návrh na začatie trestného konania voči všetkým, ktorí sú alebo boli jej členmi, „lebo sú to zločinci“. „Od roku 1989 tu nie je právny štát, lebo tu vládnu komunisti,“ dodal Kopúnek. Chcú si tiež podať žiadosť o audienciu u prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

V Hlohovci, Modre, Černovej a Prešove sa počas uplynulého víkendu konali zhromaždenia Slovenskej pospolitosti, ktoré monitorovali desiatky policajtov. V Modre použili policajti na rozohnanie davu obušky. V Prešove stačila na ukončenie podujatia výzva. Na stretnutí v Černovej polícia zadržala vodcu Slovenskej pospolitosti Mariana K., ktorý je podozrivý zo spáchania trestného činu podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov.

Generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka v pondelok podal návrh na rozpustenie strany Slovenská pospolitosť – národná strana na Najvyšší súd SR. Dôvodom je podľa Trnku skutočnosť, že svojimi stanovami, programom a činnosťou na území SR porušuje Ústavu SR, ústavné zákony, zákony, ale aj medzinárodné zmluvy.

debata chyba