Podnikateľ daroval SDKÚ milión

Predvolebný príspevok milión korún dostala v uplynulých dňoch SDKÚ od bratislavského podnikateľa Andreja Jankuliaka. Ide o prvý miliónový dar strane premiéra Dzurindu po nedávnej afére s falošnými sponzormi, ktorá stále nie je uzavretá.

08.11.2005 00:00
debata

„Nie som členom strany, ale rozhodol som sa ju takto podporiť pred blížiacimi sa voľbami,“ uviedol šéf firmy Anja, ktorá obchoduje s poľnohospodár­skymi produktmi.

Podnikateľ odmietol, že by za miliónovým príspevkom bola snaha dosiahnuť u politických špičiek výhody pre svoju firmu. Potvrdil však zistenia Pravdy, podľa ktorých jeho spoločnosť pred dvoma rokmi vybavovala priamo u ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona obchod za 7,5 milióna korún. Jankuliak tvrdí, že išlo o ojedinelý prípad.

V polovici roku 2003 oslovil písomne zástupca firmy ministra Simona so žiadosťou o pomoc pri vybavovaní licencie na vývoz kukurice do Nemecka. Licenčná komisia rezortu totiž na vývoz nedala súhlas a bez toho sa obchodovať nemohlo. Do desiatich dní po liste Simonovi komisia svoje stanovisko prehodnotila a spoločnosti vyhovela.

„Vedenie ministerstva ani minister sám nezasahovali do rozhodovania komisie pri odporúčaní pre udelenie licencie na vývoz kukurice,“ uviedla hovorkyňa rezortu Katarína Czajliková. Podľa nej komisia postupovala spravodlivo a neodmietla vtedy nijakého zo žiadateľov.

SDKÚ na otázky týkajúce sa nového darcu priamo neodpovedala. „Nerozumieme, ako tieto skutočnosti, týkajúce sa súkromnej firmy a ministerstva pôdohospodárstva, môžu mať spojitosť s našou politickou stranou. Sme veľmi prekvapení, do vytvárania akých absurdných kombinácií dokáže snaha denníka Pravda pri ustavičných pokusoch o škandalizáciu SDKÚ zájsť,“ reagoval hovorca Martin Maťko.

Podľa Zuzany Wienkovej z aliancie Fair-Play musia firmy alebo ich zástupcovia, ktorí sa rozhodnú poskytnúť politickej strane príspevok, počítať s tým, že ich kroky budú pod prísnejšou kontrolou. Týka sa to najmä účasti sponzorských spoločností na štátnych zákazkách či ich kontaktov s politickými funkcionármi. „Je to prirodzené. Veď preto sa tie informácie zverejňujú. Aby bola možná verejná kontrola toho, či peniaze, ktoré strana dostane, môžu mať vplyv na rozhodnutia politikov,“ hovorí Wienková.

Problémy okolo darcov sa ťahajú s SDKÚ od marca minulého roka, keď viacero ľudí zo zoznamu jej sponzorov verejne odmietlo, že by dali strane niekedy finančný príspevok. Sporných sa neskôr ukázalo byť jedenásť darcov so sumou 985-tisíc korún. Polícia naďalej vedie v tomto prípade trestné stíhanie, konkrétna osoba zatiaľ obvinená nebola.

debata chyba