Skíni ešte Danielovho vraha nevydali

Ani výpovede svedkov piatkovej vraždy študenta Daniela Tupého zatiaľ neuľahčili polícii pátranie po jej páchateľoch.

09.11.2005 00:00
debata

„Brat si naozaj nevie na nič spomenúť, ani na tváre, ani na hlasy, všetko sa zbehlo v okamihu a v tme,“ hovorí vysokoškolák Matúš. Jeho brata Michala útočníci napadli zozadu, zhodili ho na zem a dokopali. Mená oboch študentov sa redakcia v záujme ich ochrany rozhodla nezverejniť.

„Podľa všetkého tam striehli a zaútočili na prvých, čo sa tam objavili,“ myslí si Michalova matka, ktorá dobre poznala aj Daniela Tupého. Vysokoškoláka našli po incidente v bezvedomí a pri prevoze do nemocnice skonal. „Myslela som si, že keď si vyjdú večer do mesta siedmi, tak sa im nič nemôže stať, ale to už neplatí,“ dodáva nešťastná matka.

Polícia nasadila na vyšetrovanie piatkovej vraždy študenta Daniela Tupého početné sily. Do akcie sa zapojili všetky zložky zboru od okresov až po prezídium. Páchatelia sa stále ukrývajú, ich vypátranie je však len otázkou času, tvrdia kriminalisti.

„Tento prípad nám nedáva spať, pracujeme na ňom, ako keby sa to stalo niekomu z nás,“ hovorí Vladimír Kajaba z krajského policajného riaditeľstva v Bratislave. Podľa neho sa vrahovia teraz ukrývajú. Spomína podobný prípad spred niekoľkých rokov, keď petržalskí skíni napadli syna jeho bývalého kolegu. Mal zlomeninu spodiny lebečnej a iba zázrakom prežil. Páchateľov dolapili dva mesiace po útoku.

„Teraz je situácia o to zložitejšia, že na mieste činu sa nedalo získať prakticky nič a že nikto z poškodených útočníkom nevidel do tváre,“ upozorňuje Kajaba. Polícia sa spolieha na uvravenosť skínov, že niekto z nich sa „pochváli“ s piatkovým výčinom známym. Ťažšie to bude so vznesením obvinenia. „Máme obavy z nedostatku dôkazov, útočníkov bolo desať, možno i viac, a priznanie ešte nie je dôkaz,“ pripomína kriminalista.

O stav vyšetrovania sa zaujíma minister vnútra, ktorý požiadal Kriminalisticko-expertízny ústav, aby prednostne analyzoval vzorky DNA súvisiace s prípadom tejto vraždy. Polícia predpokladá, že piatkového zločinu sa dopustila skupina s pravicovoex­trémistickým pozadím, zatiaľ to však nemá potvrdené.

„Bez ohľadu na to v Bratislave vyrástla subkultúra mládeže, ktorú charakterizuje snaha vybiť nahromadenú agresiu v pouličnom násilí,“ myslí si sociológ zaoberajúci sa kriminalitou mládeže Roman Džambazovič z Univerzity Komenského. Časť týchto mladých ľudí je podľa neho poznačená rasistickým myslením, sú medzi nimi aj neonacistické skupiny. „Väčšina mladých násilníkov je nespokojná so svojou sociálnou a ekonomickou situáciou,“ upozorňuje Džambazovič.

Podľa prieskumov ide o mladíkov so základným alebo stredoškolským vzdelaním, často nezamestnaných. Niektoré skupiny skínov sú dobre organizované a nevylučuje sa ani ich prepojenie na legalizované štruktúry s pravicovoex­trémistickým zameraním.

debata chyba