Fialová: Je to preto, že vo vláde sedia klamári

Približne 5-tisíc ľudí na bratislavskom Hodžovom námestí so sviečkami v rukách protestuje proti násiliu a čoraz viac rozmáhajúcemu sa pravicovému extrémizmu. Na improvizovanej tribúne sa vystriedali viaceré osobnosti z kultúrneho a spoločenského života ako aj komunálni politici.

09.11.2005 18:32
debata

Členovia parlamentu a vlády, ktorí sú tiež na námestí, na tribúne vystupovať nechceli s odôvodnením, že sa nechcú propagovať, povedala moderátorka podujatia Oľga Záblacká.

Herečka Zuzana Fialová zožala aplauz, keď povedala, že násilie je výsledkom neinteligencie, nekultúrnosti a hrubosti národa. Do tohto stavu dostali niektorých ľudí podľa nej médiá. „Je to aj dôsledok toho, že tí, čo sedia vo vláde, by mali byť vzormi, ale pritom sú to klamári a zlodeji.“

Do obrovského aplauzu po tomto jej výroku sa však nezapojili niektorí ministri, ktorí stáli len niekoľko metrov pod tribúnou. Na skoncovanie s extrémizmom a násilím vyzval kompetentných aj lekár z Afriky, ktorý na Slovensku už žije 20 rokov. „Nestačí počuť, že robíte všetko, to mi nepomôže pri ochrane života, ale treba konať,“ povedal tento černoch, ktorý sa niekoľkokrát stal cieľom útoku extrémistov.

debata chyba