V Žiline sa rozlúčili s Danielom

Príbuzní, spolužiaci, pedagógovia, ale aj neznámi ľudia sa vo štvrtok prišli na Nový cintorín v Žiline rozlúčiť s 21-ročným študentom Danielom Tupým, ktorého v piatok 4. novembra v Bratislave zavraždili pravdepodobne neonacisti.

10.11.2005 18:36
debata

V zaplnenom dome smútku sa prítomným prihovoril aj Danielov pedagóg, básnik a textár Daniel Hevier. „Pociťoval som povinnosť rozlúčiť sa s mojim študentom a mladým človekom. Aby jeho smrť nebola nezmyselná, tak by sme sa všetci mali prebudiť. Ja si sám odnášam povinnosť nebyť ľahostajný. Tú vinu, ktorú si musíme všetci rozložiť sami na seba, tak svoju časť beriem aj na seba,“ povedal Hevier.

Vrah mladého študenta je podľa Heviera potrestaný bez ohľadu na to, či ho chytia. „Teraz bude musieť žiť s kainovským znamením. Možno ho to vynesie a urobí sa v tej svojej tlupe hrdinom. Ale výčitky svedomia skôr či neskôr prídu a potom to bude pre neho ťažký život,“ myslí si Danielov pedagóg. Zároveň však vyjadril obavu z toho, že ľudia začnú prepadať do letargie, kým ich opäť nevyruší ďalšia tragická udalosť.

Rozmýšľať treba podľa Heviera aj nad tým, čo robiť s nešťastnými deťmi, ktoré počúvajú všelijakých vodcov a dajú sa zmiasť alebo zviesť siláckymi rečami o poriadku v uliciach. „Rozmýšľam, že možno by im bolo treba niečo napísať, povedať, možno zložiť nejakú pesničku. Neviem, či budem mať odvahu, silu a či to budem vedieť,“ dodal Hevier.

Na pohrebe sa zúčastnila aj poslankyňa Národnej rady SR Zuzana Martináková. Tragická smrť mladého študenta by sa podľa nej mala stať pomníkom vzdoru spoločnosti proti nezmyselnému násiliu. „Ja mám dvoch takýchto vysokoškolákov. Jeden z nich akoby bol brat tohto chlapca. Nosí dlhé vlasy, s gitarou na pleci chodí každý večer von. Naozaj nemôžeme žiť v strachu, že budeme stáť na mieste Danielovej matky a prežívať takúto obrovskú bolesť,“ uzatvorila Martináková.

Študenta Daniela Tupého zavraždila v piatok 4. novembra večer podľa očitých svedkov údajne skupina 15 neonacistov. Pri útoku zranili útočníci šesť ďalších ľudí, jedného vážne.

debata chyba