Bugár dal stranám hlavolam

Bugárova SMK stiahla Lászlóa Szigetiho z boja o kreslo župana v Nitrianskom kraji a strany z veľkej slovenskej koalície teraz váhajú, koho majú podporiť. O post predsedu regiónu sa v druhom kole totiž stretnú predstavitelia slovenských strán, Milan Belica za HZDS a Ján Greššo za SDKÚ.

30.11.2005 00:00
debata

Tieto strany však vo voľbách na krajských poslancov išli spolu ešte aj so Smerom, KDH a SNS. Kým pri SDKÚ je rozhodnutie jasné, Smer a kresťanskí demokrati ešte nevedia, ako budú postupovať.

KDH rozhodnutie, koho podporí, oznámi najneskôr vo štvrtok. „Pri rozhodovaní budeme brať do úvahy počty hlasov z prvého kola,“ povedal krajský šéf KDH Pavol Abrhan. Belica v prvom kole získal 65-tisíc hlasov, Greššo 20-tisíc.

Smer sa pre jedného z dvoch kandidátov definitívne rozhodne v stredu na zasadnutí krajskej rady. „Zatiaľ sa okresy prikláňajú skôr k pánu Belicovi,“ zdôraznil za Smer Peter Oremus. Jedným z dôvodov je podľa neho aj vyššia šanca na jeho zvolenie.

HZDS jednoznačne stojí za Belicom a považuje ho za istého víťaza. „Nemôže ho ako odborníka, ekonóma, poraziť nejaký herec,“ povedal krajský šéf hnutia Ján Kovarčík.

Peter Miššík (SDKÚ) potvrdil, že Greššo do druhého kola pôjde a môže uspieť. „Pán Greššo svojím programom a víziou prosperity kraja je schopný osloviť voličov celého politického spektra,“ dodal. K prípadnej podpore iných strán sa vyjadriť nechcel.

SMK ešte v pondelok po prehratých voľbách naznačila, že očakáva rozpad veľkej slovenskej koalície. Sociológ Ľubomír Falťan si myslí, že SMK rozhodnutím stiahnuť Szigetiho môže urýchliť rozkol slovenských strán. „SMK sa nerozhodla zle. Veľké zoskupenie vzniklo preto, aby dosiahlo v zastupiteľstve dobrý výsledok. Myslím si, že nevydržia spolu štyri roky a rozpŕchnu sa. To SMK bude len vyhovovať,“ konštatoval Falťan. Krajskí lídri slovenských strán to však vylučujú.

„Nikto z nás nespochybnil záujem, aby koalícia bola aj naďalej protiváhou SMK,“ povedal Oremus. Kovarčík, Abrhan a Miššík tiež deklarovali záujem na jej pokračovaní.

SMK stiahnutie Szigetiho zdôvodnila tým, že nechce, aby sa naďalej zhoršovali slovensko-maďarské vzťahy v Nitrianskom kraji. Podľa Falťana v druhom kole by však Szigeti nemal šancu vyhrať. To sa koná 10. decembra.

debata chyba