Iveta Henzélyová vypovedala na polícii

Poslankyňa Iveta Henzélyová dnes v súvislosti s kauzou kupovania poslancov vypovedala pred orgánmi činnými v trestnom konaní. Potvrdila to hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová. Dodala, že vo veci sa koná, preto nebudú poskytovať v súčasnosti detailnejšie informácie.

07.12.2005 14:25
debata

Ešte 11. novembra začal Úrad boja proti korupcii trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi pre trestný čin podplácania. Toto stíhanie sa začalo na základe trestného oznámenia Pavla Ruska, ku ktorému pripojil aj dôkaz – CD s audiovizuálnou nahrávkou. Nahrávka, na ktorej je zachytený rozhovor Henzélyovej a Ruska vznikla 23. októbra v centrále ANO. Nahrávku Rusko získal skrytou kamerou. Trestné stíhanie vyšetrovateľ neskôr rozšíril aj na skutok vydierania. Pravosť nahrávky potvrdila policajná expertíza. 

Poslankyni Henzélyovej podľa nahrávky ponúkali, že jej urobia dom a sľubovali hory-doly. „Dom, peniaze a tak“, hovorí Henzélyová v nahrávke. Na Ruskovu otázku, či to boli „naši“, odpovedala „nie naši, to bolo príliš okaté. To cez našich dakto prišiel“. Rusko povedal, že jej ponúkali dom, nejakých desať miliónov. „Nie, suma vôbec nebola, ja som povedala, že zbytočne, že peniaze nevezmem,“ odpovedala Henzélyová. Keď ich odmietla, dali jej podľa nahrávky pokoj.

debata chyba