Hrušovský: Musíme sa zamyslieť nad účasťou

Politici sa musia zamyslieť nad nízkou účasťou občanov na voľbách do vyšších územných celkov. V reakcii na výsledky volieb to konštatoval predseda parlamentu Pavol Hrušovský. Nevylúčil pritom, že súčasné problémy na politickej scéne mohli ovplyvniť občanov či ísť, alebo neísť voliť.

11.12.2005 10:32
debata

Hrušovský je presvedčený, že ani politici nevyužili na všetkých politických úrovniach prezentovanie dôležitosti regionálnych parlamentov a ich kompetencií. „Rešpektujem slobodu každého jedného. Každý mal možnosť na voľbách sa zúčastniť. Kto chcel, ju využiť mohol. To je princíp demokracie, na ktorom staviame aj náš politický systém. Nemožno nič iné ako rešpektovať slobodu,“ zdôraznil šéf snemovne.

Víťazstvo opozície vo voľbách do VÚC vníma ako fakt, že niekto musí vyhrať a niekto musí prehrať. „Toto je aj výsledok väčšinového systému, ktorý môže prinášať nečakané výsledky. Ale vznikali rôzne koalície. Preto by som v tejto chvíli príliš nezdôrazňoval tieto výsledky volieb ako víťazstvo opozície a neúspech koalície,“ vyhlásil pred novinármi. Pripomenul, že minimálne traja predsedovia VÚC boli zvolení s podporou jeho strany – KDH.

Verejne poďakoval všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a priebehu volieb na všetkých úrovniach. Novozvoleným poslancom a predsedom regionálnych parlamentov zaželal, aby dokázali naplniť sľuby, ktoré dali občanom.

debata chyba